Din cuprinsul articolului
Pierderea vederii este o problemă serioasă la nivel mondial. Se estimează că peste 7 milioane de oameni orbesc în fiecare an. 284 de milioane de oameni au vederea pierdută, dintre care 39 de milioane sunt orbi, iar 245 de milioane au vederea foarte scăzută.
Vârsta este factor de risc în dezvoltarea afecţiunilor vizuale. 65% din persoanele cu vederea scăzută au vârsta peste 50 de ani.
Statisticile arată că numărul persoanelor în vârstă a crescut în majoritatea ţărilor, deși, în prezent, categoria de vârstă peste 50 de ani reprezintă doar 20% din populația globului.
Estimativ 19 milioane de copii din întreaga lume au afecţiuni vizuale
În România, aproximativ 10.000 de persoane sunt oarbe sau au deficiențe grave de vedere. Acestea sunt considerate invalide încă de la vârsta de 16 ani.
La nivel global, viciile de refracţie necorectate reprezintă principala cauză de vedere slabă, iar în ţările cu un nivel de trai mediu sau scăzut, cataracta rămâne principala cauză a pierderii vederii
Numărul persoanelor care suferă de deficienţe de vedere din cauza bolilor infecţioase (trachomul, oncocercoza) s-a redus dramatic în ultimii 20 de ani, ca rezultat al acţiunilor eficiente ale OMS.
Cauze care apar odată cu înaintarea în vârstă:
Cauze care apar în urma unor traumatisme sau infecții:
Cauze directe, de ordin ereditar:
Alte cauze indirecte de orbire:
Există și cauze grave de orbire cum ar fi:
Înainte de a afla cum să avem grijă de ochii noștri, este important să înțelegem conceptul de orbire și cum are loc acesta.
„Orbirea constă în reducerea capacității de a vedea și poate să apară sub două forme: parțială sau completă. În cazul orbirii parțiale, pacientul experimentează simptome ca vedere încețoșată, tulbure, dublă, cu puncte negre, scăderea vederii de noapte și pierderea vederii periferice. Orbirea totală se referă la pierderea vederii care nu poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact. Atât orbirea completă cât și cea parțială pot afecta unul sau ambii ochi”, ne explică doamna doctor Beatrice Voiculescu.
Conform OMS 80% din bolile oculare care afectează vederea pot fi tratate sau evitate.
Ceea ce mulți dintre pacienți nu știu este faptul că orbirea, de orice fel, poate fi prevenită sau chiar tratată. De cele mai multe ori orbirea apare brusc, chiar dacă nu este completă.
Iată câteva sfaturi de prevenire a afecțiunilor oculare ce pot duce la orbire:
Controlul periodic se face:
În protejarea ochilor împotriva razelor UV trebuie să folosim ochelari de calitate, cumpărați de la o optică specializată sub îndrumarea medicului oftalmolog.
Acest lucru este important, mai ales pentru persoanele care petrec foarte mult timp la PC. Deși nu este considerată o cauză directă, expunerea îndelungată la lumina albastră poate agrava probleme deja existente,
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…