Din cuprinsul articolului
Menopauza apare atunci când nu ai avut menstruație timp de 12 luni consecutive și nu ești însărcinată sau bolnavă. Este o parte normală a îmbătrânirii.
Se întâmplă deoarece nivelul hormonilor sexuali feminini scade în mod natural pe măsură ce îmbătrânești. În cele din urmă, ovarele tale încetează să elibereze ovule, așa că nu vei mai avea menstruație și nu vei mai putea rămâne însărcinată.
Majoritatea femeilor trec prin menopauză la 40 sau 50 de ani. Dar asta poate varia foarte mult. Un studiu a constatat că jumătate dintre femeile din SUA ajung la menopauză înainte de vârsta de 52 de ani. Unele femei pot trece prin „schimbare” mai devreme dacă au suferit o intervenție chirurgicală pentru a-și îndepărta uterul sau ovarele sau urmează anumite tratamente pentru cancer.
Este posibil să începeți să observați schimbări cu luni sau ani înainte de a ajunge la menopauză. Este posibil să aveți simptome vasomotorii, cum ar fi bufeuri sau transpirații nocturne. De asemenea, puteți începe să observați perioade neregulate. Această perioadă se numește perimenopauză.
Nu vei ști exact când vei începe menopauza. Tot ce poți face este să fii atent la felul în care te simți și să observi schimbări. Rețineți că simptomele variază foarte mult de la o femeie la alta. Unele femei nu au deloc simptome.
Perioadele menstrualele tale devin neregulate.
Acesta este semnul clasic că ești pe drumul către menopauză. Menstruațiile tale pot veni mai des sau mai rar, pot fi mai grele sau mai ușoare sau pot dura mai mult sau mai puțin decât înainte.
Când sunteți în perimenopauză, poate fi greu de prezis când sau dacă va veni următoarea menstruație. De asemenea, este mai greu de măsurat cât de mult va dura menstruația sau dacă fluxul va fi greu sau ușor. Este mai greu să rămâi însărcinată în această fază, dar tot e posibil atât timp cât ai menstruație.
Unele medicamente pentru chimioterapie utilizate pentru tratarea cancerului vă pot determina, de asemenea, menstruații neregulate. Orice sângerare, chiar și doar câteva picături, după menopauză nu este normală. Trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră.
Este posibil să începeți să aveți simptome vasomotorii (VMS).
VMS include:
În această perioadă, puteți experimenta și următoarele simptome care sunt afectate de simptomele vasomotorii:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…