Sari la conținut

Simptome care îți arată că urmează să intri la menopauză

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Modificările hormonale de după menopauza

Menopauza apare atunci când nu ai avut menstruație timp de 12 luni consecutive și nu ești însărcinată sau bolnavă. Este o parte normală a îmbătrânirii.

Se întâmplă deoarece nivelul hormonilor sexuali feminini scade în mod natural pe măsură ce îmbătrânești. În cele din urmă, ovarele tale încetează să elibereze ovule, așa că nu vei mai avea menstruație și nu vei mai putea rămâne însărcinată.

Majoritatea femeilor trec prin menopauză la 40 sau 50 de ani. Dar asta poate varia foarte mult. Un studiu a constatat că jumătate dintre femeile din SUA ajung la menopauză înainte de vârsta de 52 de ani. Unele femei pot trece prin „schimbare” mai devreme dacă au suferit o intervenție chirurgicală pentru a-și îndepărta uterul sau ovarele sau urmează anumite tratamente pentru cancer.

Te îndrepți spre menopauză?

Este posibil să începeți să observați schimbări cu luni sau ani înainte de a ajunge la menopauză. Este posibil să aveți simptome vasomotorii, cum ar fi bufeuri sau transpirații nocturne. De asemenea, puteți începe să observați perioade neregulate. Această perioadă se numește perimenopauză.

Nu vei ști exact când vei începe menopauza. Tot ce poți face este să fii atent la felul în care te simți și să observi schimbări. Rețineți că simptomele variază foarte mult de la o femeie la alta. Unele femei nu au deloc simptome.

Modificări pe care le puteți observa

Perioadele menstrualele tale devin neregulate.

Acesta este semnul clasic că ești pe drumul către menopauză. Menstruațiile tale pot veni mai des sau mai rar, pot fi mai grele sau mai ușoare sau pot dura mai mult sau mai puțin decât înainte.

Când sunteți în perimenopauză, poate fi greu de prezis când sau dacă va veni următoarea menstruație. De asemenea, este mai greu de măsurat cât de mult va dura menstruația sau dacă fluxul va fi greu sau ușor. Este mai greu să rămâi însărcinată în această fază, dar tot e posibil atât timp cât ai menstruație.

Unele medicamente pentru chimioterapie utilizate pentru tratarea cancerului vă pot determina, de asemenea, menstruații neregulate. Orice sângerare, chiar și doar câteva picături, după menopauză nu este normală. Trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră.

Este posibil să începeți să aveți simptome vasomotorii (VMS).

VMS include:

  • Ai bufeuri și transpirații nocturne. Bufeurile te pot face să te simți cald sau fierbinte brusc, fără un motiv aparent. Pielea ta se poate înroși și inima îți poate bate mai repede. Atunci s-ar putea să simți brusc frig. Transpirațiile nocturne sunt bufeuri care apar în timpul somnului. Pot fi atât de intense încât te trezesc.
    • La fel ca multe simptome ale menopauzei, bufeurile și transpirațiile nocturne pot varia foarte mult de la femeie la femeie. Pot dura 1 minut sau 5 minute. Ele pot fi ușoare sau severe. Puteți avea mai multe o oră, una pe săptămână sau nu le aveți niciodată.
    • Pentru unele femei, aceste simptome persistă ani sau zeci de ani după ce li s-a oprit menstruația – până în perioada numită postmenopauză.
    • Dacă aveți bufeuri, dar nu sunteți sigură că sunt legate de menopauză, discutați cu medicul dumneavoastră. Există afecțiuni medicale și chiar medicamente care le pot provoca.

În această perioadă, puteți experimenta și următoarele simptome care sunt afectate de simptomele vasomotorii:

  • Ai probleme cu somnul. Trezirea în timpul nopții sau probleme cu somnul se pot întâmpla din multe motive, dar dacă de obicei nu aveți probleme cu somnul, poate fi un semn că vă apropiați de menopauză. Uneori este cauzată de simptome vasomotorii, cum ar fi transpirațiile nocturne. Dacă problemele de somn persistă pentru o perioadă și nu puteți identifica cu exactitate de ce, poate fi timpul să spuneți medicului dumneavoastră.
  • Te simți capricioasă. O mulțime de lucruri îți pot afecta starea de spirit, iar asta include efectul modificărilor hormonale care au loc în preajma menopauzei. Dacă ați avut anxietate sau depresie în trecut, simptomele dumneavoastră se pot agrava în timpul menopauzei. Indiferent de motiv, meriți să te simți bine. Dacă ați experimentat astfel de simptome de mai mult de câteva săptămâni, spuneți medicului dumneavoastră. Împreună, puteți decide asupra unui tratament care să vă ajute să vă simțiți mai bine.
  • Uiți lucruri. Atât bărbații, cât și femeile pot avea unele deficiențe minore de memorie în timpul vârstei mijlocii: a nu se putea gândi la un cuvânt sau a pierde cheile mașinii. De obicei, nu este mare lucru. Uitarea poate apărea în timpul menopauzei, dar poate proveni din alți factori, cum ar fi stresul. Dacă sunteți îngrijorat că uitați prea multe, spuneți medicului dumneavoastră.
  • Simți diferit contactul intim. Unele femei spun că sunt mai puțin interesate de contact intim sau au dificultăți în a se excita atunci când sunt la menopauză. Alte femei spun că le place mai mult contactul intim și se simt mai libere pentru că nu trebuie să-și facă griji pentru lucruri precum rămânerea însărcinată. În timpul menopauzei, pielea din jurul vaginului poate deveni mai uscată. . Gelurile numite „lubrifianți personali” pot ajuta.
  • Ai schimbări fizice. De asemenea, puteți observa că părul și pielea dvs. devin mai uscate și mai subțiri. Unele femei se îngrașă în timpul menopauzei. Corpul tău s-ar putea schimba, de asemenea, astfel încât să ai mai multă grăsime în jurul taliei și mai multă grăsime și mai puțin mușchi în general. De asemenea, s-ar putea să vă fie puțin mai greu să vă mișcați, cu articulații rigide sau articulații care dor. Este important să rămâneți activ. S-ar putea să fie nevoie să muncești mai mult pentru a-ți păstra forța și a rămâne în formă.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel