Din cuprinsul articolului
Multe persoane nu știu exact ce este bila sau fierea. Adesea, în mod eronat, obișnuim să ne referim la fiere ca la un organ… deși nu este… Și totuși, nu suntem nici foarte departe de adevăr. Dar să începem cu începutul…
Bila sau fierea este un lichid de culoare galben-verzuie, cu gust amar, produs de ficat si stocat in vezica biliara. El este compus din saruri biliare, colesterol, lecitina, pigmenti biliari si apa. In timpul procesului de digestie, lichidul – bila – este evacuat in duoden, ajutand la digerarea lipidelor.
Colecistul (vezica biliară) are rolul să acumuleze bila (așa-zisa fiere), în timpul pauzelor dintre o masă și alta și s-o elibereze în intestinul subțire, imediat după mâncare. La rândul său, bila, indispensabilă în procesul de digestie, pe parcursul ”călătoriei” sale spre duoden, intervine în digestia alimentelor.
Practic, fierea exercită un efect emulsionant asupra grăsimilor, pe care le dizolvă. În plus, pe lângă că facilitează absorbția grăsimilor la nivelul intestinului subțire, inclusiv a vitaminelor liposolubile (solubile în grăsimi, precum vitaminele A, D, E sau K), bila reușește să neutralizeze și secrețiile gastrice prea acide.
De asemenea, are o acțiune antiseptică în ce privește microflora bacteriană (încetinește procesele de fermentație) și stimulează mișcările intestinale. Și tot bila este cea care contribuie la eliminarea bilirubinei (reziduuri toxice rezultate din degradarea hemoglobinei).
Cum se ajunge la „bila leneșă”?
Din cauza functionarii necorespunzatoare a acestui proces de secretie a lichidului produs de ficat si stocat de vezica biliara se poate ajunge la asa-numita ”bila lenesa”, fapt ce ingreuneaza procesul de digestie si poate conduce la aparitia unor simptome extrem de neplacute in cazul multor persoane.
Simptome:
Potrivit statisticilor, cele mai afectate sunt persoanele trecute de 40 de ani.
Asa cum am spus de la inceput, problemele asociate cu bila/fierea sunt legate in mod direct de obiceiurile alimentare
Ce avem voie in schimb? Ceaiuri pe baza de sunatoare, planta care pe langa efectele benefice pentru bila este ideala pentru relaxare si ca antidepresiv, lavanda o alta planta care ajuta organismul sa se relaxeze, ideala in ceaiuri sau tincturi. De obicei plantele de munte stimuleaza secretia de bila si ajuta digestia. La fel de sanatos este și sucul de coacăze roșii, dar și extractul de rozmarin.
Se recomanda legume si fructe proaspete, salate de cruditati, supe sau ciorbe cu legume, carne slaba de pui, vita, curcan ori peste la gratar si mancaruri de legume si/sau carne preparate la cuptor sau fierte. De asemenea, in meniul zilnic se pot include si laptele si branzeturile fara grasime, cartofii fierti sau copti, mamaliga, hrisca fiarta si orezul, rareori si cate un galbenus fiert, dar si prajiturile usoare, cu fructe.
Sunt recomandate mai multe mese pe zi, in cantitati mici, iar ultima masa trebuie luata cu trei sau patru ore inainte de culcare, pentru ca digestia sa se desfasoare in conditii optime.
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…