Din cuprinsul articolului
Trigliceride mari. Hipertrigliceridemia, adică nivelul crescut de trigliceride (grăsimi) în sânge este asimptomatică de obicei, până când trigliceridele sunt peste 1000-2000 mg/dl.
Iată câteva semne ale creșterii nivelului trigliceridelor:
Xantoamele eruptive (pete de cca.1-4 mm in diametru inconjurate de un halou rosiatic) sunt descoperite cind trigliceridele sunt peste 1000 mg/dl.
Sunt mai proeminente pe spate, fese, piept si extremitatile proximale. Leziunile sunt determinate de acumularea de chilomicroni ( particule microscopice lipoproteinice, bogate in trigliceride, prezente in sange dupa digestia grasimilor absorbite la nivelul intestinului subtire) si dispar gradat cind trigliceridele sunt mentinute sub 1000 mg/dl.
Daca este prezenta pancreatita sau sindromul chilomicronemiei pacientul acuza durere epigastrica sau in cadranul drept superior, alaturi de sensibilitate la palpare. Mai sunt descrise ficatul marit si rar splina marita. Acesti pacienti au trigliceridele peste 2000 mg/dl si o anamneza cu multiple episoade de durere abdominala, cu greata, varsaturi sau dispnee.
Nivelul de trigliceride peste 4000 mg/dl determina o conditie cunoscuta drept lipemia retinalis, in care examinarea fundoscopica arata vasele de singe ale retinei de aspect laptos.
Pierderi de memorie, dementa si depresie au fost raportate la pacientii cu sindrom de chilomicronemie.
Anumite obiceiuri de zi cu zi, pot determina creșterea valorii trigliceridelor din sânge. De exemplu, o alimentație care conține grăsimi sau carbohidraţi în exces, o viaţă sedentară, care nu include cel puțin 30 de minute de mișcare sau sport zilnic, contribuie la un nivel al trigliceridelor de peste 150 mg/dl – valoarea normală a acestora.
De asemenea, consumul de alcool în cantități reduse, însă în mod repetat, precum și consumul de alimente din făină albă și cu un conținut mare de zahăr, ne pot expune riscului de hipertrigliceridemie.
Specialiștii ne recomandă ca zilnic să încercăm să consumăm alimente care conțin grăsimi sănătoase, mono și polinesaturate.
Câteva astfel de alimente sunt măslinele, fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic) sau uleiul de rapiță. Totodată, acizii grași Omega-3, care se află în preparatele din pește, pot ajuta la echilibrarea valorii trigliceridelor.
Sursa: kilocalorii.ro
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…