Simptome care apar în toate tipurile de cancer. Oamenii le ignoră până când e prea târziu

Simptome generale de cancer. Este esential sa puteti detecta din timp cancerul, înainte de a se răspândi in organism si a avansa. Analizele uzuale pot fi de ajutor.

Mergeți la medic, pentru controale de rutină, chiar dacă nu observați simptome îngrijorătoare.

Simptomele generale ale cancerului

  • scădere în greutate inexplicabilă :cele mai multe persoane cu cancer vor pierde in greutate la un moment dat. Multe lucruri pot cauza pierderea in greutate si doar pierderea in greutate nu inseamna ca aveti cancer, insa in cazul in care aveti cancer si se produce o pierdere inexplicabila in greutate pe parcursul mai multor saptamani, insotita de stare generala de slabiciune, acesta poate fi unul din cele mai grave simptome de cancer.
  • febra: foarte comuna in cancer, dar cel mai adesea se întâmplă după ce cancerul s-a extins. Aproape toti pacientii cu cancer au febră la un moment dat, mai ales dacă cancerul sau tratamentul acestuia afecteaza sistemul imunitar (intotdeauna in cazul chimio/radio).
  • oboseală extremă. Acesta poate fi un simptom important cand cancerul se raspandeste. Unele tipuri de cancer (colon , stomac) pot duce la pierderea de sânge, ce pot provoca anemia si oboseala. Daca e insotita si de pierdere in greutate poate fi extrem de grav
  • durere: poate fi un simptom precoce in unele tipuri de cancer, cum ar fi cancer osos sau cancer testicular. O durere de cap indelungata care nu cedeaza la tratamente obisnuite poate fi un simptom al unei tumori celebrale. Durerile de spate pot fi un simptom de cancer colorectal sau ovarian. Cel mai adesea, durerile provocate de cancer inseamna ca s-a raspandit deja (metastaze).
  • modificări ale pielii: cancerul de piele si alte tipuri de cancer pot provoca modificări la nivelul pielii, care pot fi văzute. Aceste semne si simptome includ: pielea mai inchisa (hiperpigmentare), pielea gălbuie (icter), piele inrosita (eritem), mâncărime (prurit), creștere excesivă a părului
  • o schimbare a unui neg sau alunite;
  • o rană a pielii sau o durere persistentă in gât care nu se vindeca;
  • o schimbare a tranzitului intestinal sau al vezicii urinare;
  • o tuse persistentă sau tuse cu sânge;
  • indigestie constantă sau probleme de inghitire;
  • sangerari vaginale neobisnuite

Analize de rutină care îți pot salva viața

Colonoscopia – indispensabilă atât pentru femei, cât și pentru bărbați

Vârsta de 40 de ani, incidența neoplasmului de colon se remarcă atât la femei, cât și la bărbați. În ultimul timp, din cauza apariției semipreparatelor – pline cu multiplii conservanți – numărul cazurilor de cancer de colon a crescut. Proasta alimentație constituie, astfel, principalul factor favorizant al instalării cancerului. Consumul în exces de grăsimi și proteine este extrem de dăună- tor organismului uman.

Pentru a preveni această boală trebuie consumate alimente bogate în fibre, care stimulează tranzitul intestinal. În Africa de Sud, la o populație mică – negrii bantu – care consumă regulat produse fibroase, cancerul de colon este aproape inexistent!

Se recomandă, în special, cruciferele – adică varza, conopida, brocoli, varza de Bruxelles. Revenind, dacă-ți faci la timp colonoscopia, iar cancerul este decelat în stadii incipiente – stadiul unu sau doi – chirurgia, coroborată cu terapia adjuvantă (chimio și radioterapia), are rezultate semnificative, inclusiv în procesul vindecării. Așadar, nu ezitați să preveniți!”, sună îndemnul doctorului Potecă .

Examenul Babeș-Papanicolau – vital pentru femei

„Această investigație are un rol extrem de important pentru femei. Ajută la detecția cancerului de col uterin, din păcate o patologie în creștere în România. Se efectuează, de obicei, anual și permite detecția leziunilor premaligne sau maligne în stadiu inițial. Detectat la timp și cu un tratament complex, cancerul poate fi stopat, se poate determina premisa vindecării. Factorul determinant care facilitează apariția acestei boli poartă un singur nume – HPV (Human papilomavirus). Este legătura directă cu contactele sexuale multiple, neprotejate”, explică medicul Teodor Dan Potecă.

Mamografia

„Cancerul la sân are două vârfuri de apariție: între 45 – 50 de ani și între 60-65 de ani. Între 40 și 50 de ani, femeile ar trebui să beneficieze de mamografie din doi în doi ani. După 50 de ani, ele ar trebui să meargă la control o dată pe an.

Ca și în cazul colonoscopiei, mamografia ajută la identificarea cancerului în stadii incipiente. Așadar, printr-un tratament adecvat, cresc șansele de supraviețuire”, susține dr. Teodor Dan Potecă.

Triadă de investigații pentru cancerul de prostată

„Pentru bărbați, monitorizarea evoluției hiperplaziei benigne de prostată (adenom de prostată), cât și a cancerului de prostată este obligatorie. De ce? După 33 de ani, la toți bărbații începe să crească prostata. Excepție fac doar eunucii. Studiile de specialitate au relevat că, dacă toți bărbații ar depăși vârsta de 100 de ani, cea mai mare parte a lor ar dezvolta cancer de prostată.

Așa este programat bărbatul. Esențială pentru detecția acestei patologii este efectuarea unei triade de investigații: tușeul rectal, PSA (antigenul specific prostatic) și ecografia transrectală, eventual cu puncție ghidată”, concluzionează dr. Teodor Dan Potecă.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: