Sari la conținut

Tipul de cancer care are simptome evidente de la început. Iată cum se manifestă

semn de infarct
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Durere de stomac

Simptome cancer. Pentru prevenirea cancerelor ginecologice, este recomandată prezentarea femeii o dată pe an la medicul ginecolog pentru efectuarea de investigaţii.

Astfel, cancerele ginecologice pot fi observate înainte de a deveni active sau din primele faze. Efectuarea acestui consult este de importanţă vitală chiar dacă simptomele nu sunt prezente, susţin medicii.

Simptomele cancerelor ginecologice sunt diferite în funcţie de organul pe care îl afectează. Simptoamele  cancerului de col uterin pot apărea sub forma hemoragiei vaginale după actul sexual, creşterea în volum sau timp a menstruaţiei, scurgeri vaginale de culoare maro. În faze avansate, pot fi observate dureri de mijloc sau inghinale, dificultate la urinare sau edem la nivelul membrelor inferioare.

Simptome cancer

“Cancerul uterin este un tip de cancer care prezintă din timp simptome. Un simptom înainte de menopauză sau în timpul menopauzei sunt hemoragiile anormale. Cancerul ovarian prezintă simptomele târziu iar simptomele nu sunt specifice afecţiunii. Edemul abdominal, durerea, creşterea perimetrului abdominal, hemoragia vaginală anormală sunt simptomele cele mai des întâlnite. Deoarece simptomele apar foarte târziu, 70% din cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate în faza a 3-a sau a 4-a. Simptomele care intervin cel mai des în cazul cancerului vulvar sunt mâncărimea cronică, masă la palparea vulvei, hemoragie şi ulcere”, declară reprezentanţii Grupului Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia.

Diagnostic timpuriu prin testul Papanicolau 

Pe măsură ce sunt dezvoltate metode pentru diagnosticarea cancerelor ginecologice, procentul de reuşită pentru tratament creşte în mod proporţional. Dintre cancerele ginecologice cancerul de col uterin este tipul de cancer care în ultimii ani este diagnosticat din ce în ce mai timpuriu.
“Pe baza testului Papanicolau se efectuează analiza citologică a celulelor colectate din colul uterin iar astfel modificările celulare care au potenţial de a deveni celule canceroase pot fi depistate timpuriu. Odată cu eliminarea acestor leziuni s-a constatat o reducere importantă a numărul de decese în urma cancerului de col uterin. Astfel, un singur test Papanicolau negativ, reduce riscul cancerului de col uterin în procent de 45%. Nouă teste Papanicolau efectuate în timp reduc acest risc până la 99%”, explică chirurgul.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel