Sari la conținut

Simptome care anunță cancerul de ficat. Nu le ignora

ficatul
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Cazuri de hepatita

Din cuprinsul articolului

Simptome cancer de ficat. O dietă echilibrată și un stil de viață sănătos pot îmbunătăți starea ficatului. Când ficatul este afectat, apar anumite simptome.

OBOSEALĂ

Unul dintre primele simptome în tulburările hepatice este starea permanentă de oboseală. Deși este normal să ne simțim epuizați după o zi de muncă, persoanele care au tulburări hepatice resimt oboseala și slăbiciunea chiar și după o noapte de somn sau după o săptămână de odihnă. În plus, nivelul de energie fluctuează de-a lungul zilei, astfel că apar dificultăți de concentrare și stări de somnolență după-amiaza.

 DURERI DE CAP

Fiindcă problemele hepatice afectează și sistemul nervos, pot apărea manifestări cum sunt durerile de cap frecvente, amețeală, iritabilitate și stări depresive, dar și tulburări de concentrare, treceri bruște de la o stare de spirit la alta și chiar stări de mânie nejustificat

ÎNGĂLBENIREA PIELII

În cazul hepatitelor, icterul, adică tenta gălbuie a tegumentelor, nu este unul dintre simptomele ce apar în stadiile incipiente ale bolii, ci atunci când lezarea ficatului este destul de avansată. Totuși, în alte situații, acest semn se poate manifesta și la început, înainte ca leziunile hepatice să fie severe. Așadar, pielea se decolorează, capătă nuanțe gălbui, motivul fiind că afectarea hepatică determină acumularea în corp a unui exces de bilirubină, în condițiile în care ficatul nu mai poate elimina corect toxinele. Pe față pot apărea, de asemenea, pete decolorate. Și albul unghiilor devine ușor gălbui, iar în unele cazuri, și albul ochilor.

CONSTIPAȚIE

Persoanele al căror ficat nu funcționează normal pot observa anumite modificări în ceea ce privește tranzitul intestinal, adică fie constipație, fie scaun moale pentru perioade îndelungate. Sindromul de colon iritabil, adică balonare asociată cu diaree și cu gaze, poate apărea tot pe fondul unei afecțiuni hepatice.

CREȘTEREA BURȚII

Asociată mai degrabă cu ciroza, creșterea în dimensiuni a abdomenului poate apărea și în cazul altor afecțiuni hepatice. Cauza este acumularea de lichid în peretele abdominal și inflamarea ficatului, simptom cunoscut sub numele de ascită. Exces de lichide se poate acumula și la nivelul picioarelor în caz de afecțiuni hepatice.

SCHIMBAREA CULORII URINEI

Ai observat că urina este mai deschisă sau mai închisă la culoare decât de obicei? Poate fi un semn al acumulării bilirubinei. Bilirubina este o substanță rezultată din metabolismul (distrugerea) hemului, componentă a hemoglobinei din globulele roșii. De aceea, după ce globulele roșii îmbătrânite sunt distruse, bilirubina rezultată ajunge în ficat, sub formă de bilirubină indirectă. Aceasta ar trebui eliminată din organism, lucru dificil de făcut însă, deoarece bilirubina indirectă este o substanță insolubilă. De aceea, ficatul transformă bilirubina indirectă în bilirubină directă, care este solubilă și iese apoi din ficat prin bilă. Ea ajunge astfel în intestin, unde este transformată în urobilinogen. O parte din acesta se elimină prin fecale sub formă de stercobilinogen. Altă parte se întoarce în ficat, iar restul trece în sânge și se elimină prin urină. Dacă se observă însă o creștere a bilirubinei directe se suspectează fie o afectare (distrucție) hepatică, fie existența unui blocaj pe căile biliare, adică un icter mecanic.

SENSIBILITATEA PIELII

O stare continuă de mâncărime ca și cum ceva ar umbla pe sub piele, este un sentiment enervant și îngrijorător.
Este semnul unei acumulări de toxine în organism, deoarece ficatul nu își îndeplinește rolul de detoxifiere.

Simptome cancer de ficat

 Pierdere in inexplicabila in greutate
 Oboseala
 Pierderea apetitului sau sentimentul de satietate dupa ce mananca putin
 Greata sau voma
 Febra
 Ficat marit, care se simte ca o masa sub coaste, in partea dreapta
 Splina marita, care se simte sub coaste pe partea stanga
 Durere in abdomen
 Umflare sau acumulare de lichid in abdomen
 Mancarimi
 Ingalbenirea pielii si a ochilor
 Vene marite ale abdomenului care devin vizibile prin piele.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel