Cum descoperi dacă ai cancer de colon. Semne de alarmă și analize

Simptome cancer colon avansat. Cancerul de colon este greu de depistat, mai ales în fazele incipiente, întrucât mulți dintre bolnavi nu prezintă simptome în fazele incipiente.

Când acestea apar totuși, depind foarte mult de mărimea tumorii și localizarea acesteia la nivelul intestinului gros, în sensul că acelea din colon se manifestă diferit față de cele din rect. În principal, semnele de alarmă sunt:

Simptome cancer colon avansat

● Modificarile tranzitului intestinal (diareea sau constipatia) și modificarea consistenței scaunului pe o perioada mai mare de timp;

● Sângerare rectală sau prezența sângelui în scaun;

● Crampe, balonări sau durere, toate persistente;

● Senzația de evacuare incompletă a conținutului intestinului după defecație;

● Slăbiciune musculară și fatigabilitate, inexplicabile în alt mod;

● Scăderea în greutate fără motiv.

Cum descoperi dacă ai cancer colorectal

Ghidurile internaționale spun că în cazul cancerului colorectal, de col uterin și în cel mamar, screeningul este extrem de oportun și util. „Din păcate, însă, în România nu există un astfel de program”, a explicat dr. Ioana Panazan, medic specialist gastroenterolog.

Colonoscopia, între sperietoare și tabu

Cea mai sigură metodă de investigare este colonoscopia. Însă la noi, procedura e privită ca un soi de sperietoare! Întâi, din frica de durere. „Eu mi-am făcut colonoscopie fără niciun fel de anestezie în două rânduri. Teama de colonoscopie nu trebuie să fie un handicap.”, spunea prof.univ.dr. Mircea Diculescu. Apoi, mulți pacienți spun că „te dezbracă și se uită toți la tine. Mi-e rușine!” Mare greșeală, spun doctorii. Când ai suspiciunea de cancer deasupra capului, „ai de ales între a te face frate cu Dracul ca să treci puntea, fără nicio rușine, sau o lași baltă și atunci mori pe mâna ta”, îi explica un rezident aceleași paciente rușinoase.

Alte investigații

În afară de colonoscopie, medicii au la dispoziție mai multe tipuri de investigații. Cu toate că niciuna nu este la fel de „sigură” și eficientă, ei pot să analizeze pacientul prin:

● Testarea sângelui – se poate face deși nu există o analiză care să stabilească cu exactitate diagnosticul de cancer. Testarea poate, însă, avea un important rol orientativ;

● Utilizarea razelor X pentru a realiza o imagine a colonului – se face prin ingerarea unor substanțe de contact, precum sulfatul de bariu, care evidențiază conturul intestinului și modificările apă- rute la nivelul lui

● Tomografia computerizate (CT) – practic, colonoscopia virtuală combină imaginile de tomografie computerizată pentru a crea o imagine detaliata a colonului. Este recomandată doar în cazurile în cazurile nu se poate face colonoscopia.

Simptome cancer colon avansat. Cum se tratează

Șansa de vindecare în cancerul colonorectal este strâns legaă de stadiul bolii la momentul punerii diagnosticului. „În țara noastră, condițiile socio-economice, costurile mari ale investigațiilor și tratamentului, accesibilitatea redusă, dar și numă- rul mic de specialiști, fac ca majoritatea pacienților să se adreseze serviciilor medicale în stadii avansate de cancer colorectal, de multe ori cu complicații”, a declarat dr. Ioana Panazan într-o prezentare susținută la primul congres al Clubului Regal al Medicilor, desfășurat luna aceasta la București. În toate cazurile, intervenția chirurgicală este necesară, putând fi asociată, în funcție de stadiul bolii, de administrarea de radioterapie și chimioterapie, acestea din urmă având, însă, efecte adverse severe dacă nu sunt prevenite din timp, prin medicație specifică.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

28 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

58 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: