Din cuprinsul articolului
Hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată) este atunci când presiunea din vasele de sânge este prea mare (140/90 mmHg sau mai mare). Este frecventă, dar poate fi gravă dacă nu este tratată.
Persoanele cu hipertensiune arterială pot să nu simtă simptome. Singura modalitate de a ști este să-ți verifici tensiunea arterială.
Medicul Elisabeta Bădilă a explicat, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, prezentată de Andreea Cigolea, care sunt simptomele la care trebuie să fim atenți.
„Hipertensiunea arterială a fost numită „ucigașul tăcut”, pentru că este o boală care poate să nu aibă niciun simptom, dar care poate să conducă la deces.
De cele mai multe ori, pacientul are simptome pe care nu le asociază cu creșterea valorilor tensionale. De exemplu, dureri de cap, palpitații sau dureri la nivelul toracelui.
Putem să avem, de asemenea, și simptome mai grave, precum dificultatea de a respira, fiind vorba despre valori de tensiune foarte mari sau despre afectarea inimii”.
„Tensiunea arterială nu trebuie să fie măsurată zilnic. Pentru persoanele tinere, care nu au probleme legate de valorile tensionale, ideal este ca măcar o dată pe an să-și măsoare tensiunea arterială. După vârsta de 40 de ani, măcar de două ori pe an.
Pacienții hipertensivi trebuie să-și măsoare tensiunea cu o anumită regularitate, de exemplu o dată pe lună”, a spus Elisabeta Bădilă.
„Esențial este ca înainte de măsurarea tensiunii arteriale să avem cel puțin cinci minute de repaus. De asemenea, poziția corectă de măsurare a tensiunii arteriale la domiciliu este cu spatele sprijinit de un spătar și cu picioarele așezate pe sol.
Este foarte important să eliberăm brațul, să nu avem haine strâmte, care să creeze efect de garou. Manșeta de poziționează la 2-3 centimetri deasupra plicii cotului, iar mâna trebuie să fie sprijinită pe o masă, astfel încât manșeta să fie cât mai aproape de nivelul inimii. Înainte de măsurare este important să nu vorbim.
Se fac cel puțin două măsurători, la interval de 1-2 minute”, a explicat medicul.
Alți pacienți pot avea semne de accident vascular cerebral, nu mai pot să vorbească sau ceea ce spun nu este înțeles de ceilalți”, a explicat medicul.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…