Sari la conținut

Simptome că ai glicemia foarte scăzută și ce boli pot anunța crizele de hipoglicemie

Nivelul de glucoză din sânge, principala sursă de energie a organismului, depinde de mai mulţi factori: ce şi cât mănânci, câtă mişcare faci, ce medicamente iei şi de ce afecţiuni suferi. Uneori, cauza căderii bruşte de glicemie este evidentă şi are legătură fie cu efortul fizic depus, fie cu omiterea unei mese. Însă dacă nivelul glicemiei scade în mod repetat şi aparent fără motiv, este cazul să mergi la un consult.
SIMPTOME
Ai o cădere de glicemie dacă:

– te simţi slăbit;

– ţi-e foame;

-eşti agitat;

– ai ameţeli şi tremurături;

– transpiri abundent;

– eşti palid;

– ţi-e greaţă;

– ai senzaţia de furnicături în mâini şi picioare.

CAUZE

Dacă ai sărit peste micul dejun şi prânz, este normal ca nivelul tău de energie şi, prin urmare, glicemia să scadă foarte mult. Însă în momentul în care mănânci, zahărul din alimente trece în sânge, iar glicemia revine la valorile normale. Dacă, în schimb, ţii cură de slăbire şi mănânci doar alimente cu foarte puţine calorii, cu siguranţă suferi de hipoglicemie. De asemenea, consumul excesiv de alcool duce la o reducere bruscă a glucozei în sânge. Specialiştii avertizează că abuzul de băuturi alcoolice conduce la scăderea glicemiei şi la sporirea secreţiei de insulină, hormonul care reglează metabolismul glucidelor.

Diabet

Deşi diabetul zaharat de tip 2 (non-insulinodependent) este caracterizat în primul rând printr-un exces glicemic, în primele faze ale acestei afecţiuni pot apărea pusee de hipoglicemie, cauzate de o creştere bruscă a producţiei de insulină.

Tumori la nivelul pancreasului

Una dintre cauzele căderilor bruşte şi repetate de glicemie o reprezintă apariţia unei tumori la nivelul insulelor lui Langerhans, porţiunea pancreasului care secretă insulină. Aceste tumori fac ca pancreasul să elibereze în organism o cantitate prea mare de insulină, reducând astfel foarte mult glicemia. În 80% din cazuri este vorba despre o tumoare benignă, care poartă numele de insulinom, şi doar în 20% din situaţii, cauza hipoglicemiei o constituie tumorile canceroase. Însă nu doar tumorile pancreasului pot da hipoglicemie, ci şi cele localizate la nivelul altor glande implicate în metabolismul glucidelor: glandele corticosuprarenale, tiroida, hipofiza.

Ficat bolnav

Ficatul bolnav este o altă cauză a hipoglicemiei. Pentru că ficatul depozitează glucoza într-o altă formă, numită glicogen, care este principala rezervă de glucoză a organismului. Iar această rezervă se deteriorează în cazul afecţiunilor hepatice.

Boli de rinichi

Unul dintre rolurile rinichilor este de a transforma aminoacizii în glucoză, mărind astfel nivelul glucozei în sânge. Dacă suferi de o afecţiune renală, rinichii nu mai suplimentează cantitatea de glucoză şi, prin urmare, se instalează hipoglicemia. În plus, când rinichii nu funcţionează la parametri optimi, insulina circulă mai mult timp în organism şi este eliminată mai greu, ceea ce duce, de asemenea, la menţinerea glicemiei la minimum.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel