Sari la conținut

Simptomele sunt asemănătoare unei răceli și pot fi fatale în lipsa tratamentului

România intră într-o stare de alertă! Gripa face victime
Sursa foto: pexel.com
Din totalul de 16 decese, zece au fost înregistrate la persoanele cu vârsta peste 65 de ani

Sindromul Goodpasture este o afecțiune rară, o boală autoimună care afectează rinichii și plămânii. Majoritatea simptomelor pot fi confundate cu cele ale unei răceli banale, dar fără tratament adecvat duce la deces.

Boala este caracterizată prin pusee de tuse însoțită de sânge și glomerulonefrită. Medicii avertizează că în cazul în care boala nu este diagnosticată la timp, aceasta are o evoluţie dramatică. Altfel spus duce la deces foarte repede. Iar repede înseamnă că pacientul are nevoie de tratament în maximum 48 de ore de la debutul bolii!

Atenție! Sindromul Goodpasture nu este o boală contagioasă.

Afecțiunea este mai des întâlnită la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 30 sau după vârsta de 60 de ani.

Printre simptomele pe care le resimte un pacient se numără oboseală, stare de greaţă, vărsături, în acelaşi timp sesizând că scuipă sânge, iar urina are o culoare roşie. Totodată, printre simptome regăsim oboseala, greața și vărsăturile, paliditatea pielii. Apar dificultățile la urinare, durerile de spate, sub coaste, hipertensiunea arterială.

Din păcate, astăzi nu se cunosc cauzele exacte care duc la apariția bolii. Dar se crede că moștenirea genetică joacă un rol important. De asemenea, există anumiți factori care pot crește riscul de sindrom Goodpasture. De exemplu, expunerea la anumite substanțe chimice, la pesticide, la fumul de țigară, dar și infecțiile virale.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul trebuie inițiat repede și de regulă în spital. Scopul tratamentului este suprimarea anticorpilor care distrug țesutul renal sau pulmonar, controlul tensiunii arteriale și prevenirea  leziunilor renale sau pulmonare grave.Tratamentul include, de obicei, medicamente orale imunosupresoare, cum ar fi ciclofosfamida și corticosteroizii. Aceste medicamente reduc producția de anticorpi a sistemului imunitar. În anumite cazuri se pot administra corticosteroizi pe cale intravenoasă pentru a opri o hemoragia pulmonară. În funcție de răspunsul pacientului la medicație tratamentul cu medicamente imunosupresoare poate continua timp de șase până la 12 luni.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel