Din cuprinsul articolului
Știi ce simptome apare în cazul unui pancreas inflamat? Pancreasul este un organ important, responsabil pentru producerea de enzime și hormoni esențiali funcționării corespunzătoare a corpului. Aceste substanțe sunt indispensabile digestiei și procesului endocrin, în lipsa cărora se pot dezvolta o multitudine de afecțiuni grave.
Atunci când pancreasul nu mai funcționează la un nivel optim, digestia este afectată, iar nutrienții nu mai ajung în organism. Astfel, în lipsa „hrănirii” corespunzătoare a celulelor, țesuturilor și organelor, apar o multitudine de probleme de sănătate.
Adesea, un pancreas bolnav poate avea simptome comune cu alte afecțiuni. De aceea, dacă manifestați oricare dintre simptomele menționate mai jos, este indicat să cereți sfatul medicului și să urmați un consult amănunțit.
5 semne ale pancreasului bolnav
Durere în zona abdominală
Deși pancreasul bolnav nu provoacă mereu simptome, în cazul afecțiunilor mai grave (precum cancerul de pancreas sau pancreatita cronică) apare durerea abdominală.
Durerea care provine din centrul abdomenului și iradiază în zonele apropiate ar putea semnala cancerul de pancreas. Pe de altă parte, dacă durerea apare brusc și este foarte intensă, ar putea fi vorba despre pancreatită acută.
”Dacă pancreasul doare, se resimte o durere în partea superioară a abdomenului, care se duce până în zona spatelui. În funcție de afecțiunea pacreasului, caracterul durerii este diferit, fie durere de intensitate medie, fie durere cu intensitate crescândă,” a explicat, pentru Doctorul Zilei, Prof. Univ Dr. Martin Schindl, specialist in chirurgie hepato-biliară și pancreatică, expert chirurgical pentru bolile pancreasului în cadrul spitalului Wiener Privatklinik din Austria.
Stare de amețeală după consumul alimentelor grase
Amețeala și voma sunt simptome importante în depistarea afecțiunilor pancreasului. Pancreasul produce enzime care ajută la procesarea alimentelor grase. Când pancreasul nu mai funcționează bine, aceste alimente nu pot fi digerate optim, sau deloc, lucru ce se manifestă prin amețeală sau vomă, potrivit prevention.com.
Pierzi brusc în greutate
Fluctuațiile de greutate corporală, însoțite de durerile abdominale pot semnala o boală a pancreasului. Nu uita că aceste fluctuații pot fi asocitate și altor afecțiuni. Dacă observi că pierzi brusc în greutate programează un control de specialitate.
Suferi de diabet
Pancreasul este implicat în producerea unor hormoni implicați în reglarea zahărului din sânge. Dacă pancreasul este bolnav, hormonii necesari nu sunt secretați, iar riscul de a dezvolta diabet este mai mare.
Schimbări ale scaunului
Schimbările scaunului, precum culoarea mai deschisă, pot semnala faptul că nutrienții nu au fost absorbiți cum trebuie în organism. Acesta este un simptom al pancreasului bolnav, deoarece acesta nu mai poate produce suficiente enzime digestive. De asemenea, scaunul uleios poate semnala același lucru, deoarece un pancreas bolnav duce la incapacitatea organismului de a procesa grăsimile consumate.