Boala de FICAT vine sub două forme principale. Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este termenul pentru o serie de afecțiuni cauzate de acumularea de grăsime în ficat. De asemenea, puteți obține o boală hepatică legată de alcool, care este afectarea ficatului cauzată de consumul prea mult de alcool. NHS spune că ciroza este „cea mai gravă etapă” a NAFLD care apare după ani de inflamație.
NHS explică că NAFLD în stadiu incipient nu dăunează de obicei, dar poate duce la leziuni hepatice grave, inclusiv ciroză, dacă se agravează.
Clinica Cleveland spune: „Ciroza hepatică este rezultatul unei leziuni severe ale ficatului. Țesutul cicatricial dur care înlocuiește țesutul hepatic sănătos încetinește funcționarea ficatului. În cele din urmă, poate bloca complet funcționarea ficatului. Ciroza poate duce la insuficiență hepatică și cancer la ficat.”
Clinica Cleveland spune că persoanele cu boală de ficat gras adesea nu au simptome până când boala progresează la ciroză hepatică.
Se spune că dacă aveți simptome, acestea pot include:
- Durere abdominală sau senzație de plenitudine în partea dreaptă sus a abdomenului
- Greață, pierderea poftei de mâncare sau scădere în greutate
- Pielea gălbuie și albul ochilor (icter)
- Abdomen și picioare umflate (edem)
- Oboseală extremă sau confuzie mentală
- Slăbiciune.
NHS adaugă: „De obicei, nu există simptome de NAFLD în stadiile incipiente. Probabil că nu veți ști că o aveți decât dacă este diagnosticată în timpul testelor efectuate dintr-un alt motiv.”
Organizația de sănătate explică că NAFLD este adesea diagnosticată după ce un test de sânge numit test al funcției hepatice produce un rezultat anormal și alte afecțiuni ale ficatului, cum ar fi hepatita, sunt excluse.
Afecțiunea poate fi observată și în timpul unei ecografii a burții, mai spune organismul de sănătate.
„Acesta este un tip de scanare în care undele sonore sunt folosite pentru a crea o imagine a interiorului corpului tău”, explică NHS.
Ficatul dumneavoastră poate continua să funcționeze chiar și atunci când aveți ciroză. Cu toate acestea, ciroza poate duce în cele din urmă la insuficiență hepatică și puteți avea complicații grave, care pot pune viața în pericol, potrivit organismului sanitar.
NHS avertizează că, dacă dezvoltați ciroză severă și ficatul nu mai funcționează corespunzător, este posibil să trebuiască să fiți pus pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat.
„Sau ar putea fi posibil să se efectueze un transplant folosind o secțiune de ficat îndepărtată de la un donator viu”, explică organismul de sănătate.
Se adaugă: „Deoarece ficatul se poate regenera singur, atât secțiunea transplantată, cât și secțiunea rămasă a ficatului donatorului sunt capabile să recrească la o dimensiune normală.”
NHS spune că, dacă ciroza se agravează, unele dintre simptome și complicații includ:
- Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)
- Vărsături cu sânge
- Piele iritata
- Urină închisă la culoare și scaun cu aspect de gudron
- Sângerări sau te învinețești cu ușurință
- Picioare umflate (edem) sau burtă umflată (ascita) de la acumularea de lichid
- Pierderea apetitului sexual (libidoul)
Clinica Mayo spune că factorii de risc includ:
- . Consumul excesiv de alcool
- A fi supraponderal. Obezitatea crește riscul de apariție a unor afecțiuni care pot duce la ciroză, cum ar fi boala ficatului gras nonalcoolic și steatohepatita nealcoolică.
- Hepatita virală. Nu toți cei cu hepatită cronică vor dezvolta ciroză, dar aceasta este una dintre principalele cauze ale bolii hepatice la nivel mondial.
Acesta afirmă: „Dacă sunteți îngrijorat de riscul de a face ciroză hepatică, discutați cu medicul dumneavoastră despre modalitățile prin care vă puteți reduce riscul”.