Din cuprinsul articolului
Insuficienţa cardiacă este o boală de inimă care apare atunci când muşchiul cardiac nu pompează o cantitate suficientă de sânge în organelor corpului, dar în prezent există tratamente care pot prelungi speranţa de viaţă.
Supraviețuirea la 5 ani de la diagnosticul de IC este rezervat, cu o mortalitate de 59% pentru bărbați și de 45% pentru femei. Conform statisticilor, 4,7% din populația adultă din România suferă de insuficiență cardiacă.
30% dintre cazuri ajung la spital în stadii agravate ale bolii, iar 1 din 2 persoane nou diagnosticate cu insuficiență cardiacă moare în următorii 5 ani.
Potrivit medicilor, există două forme ale bolii: acută (pe termen scurt) şi cronică (pe termen lung). În cazul insuficienţei cardiace acute, simptomele debutează brusc si apar de cele mai multe ori după un atac de cord.
Unele boli necardiace precum anemie severă, boli pulmonare, unele boli endocrinologice, boli renale pot avea simptome și semne foarte asemănătoare cu insuficiența cardiacă.
Diagnosticul de insuficiență cardiacă este mai probabil dacă pacienții au istoric de infarct miocardic, hipertensiune arterială, boală coronariană ischemică, diabet zaharat, abuz de alcool. boală renală cronică, chimioterapie în antecedente, rude cu cardiomiopatii sau moarte subită cardiacă.
O persoană cu insuficiență cardiacă poate observa dificultăți de respirație, mai ales în timpul efortului fizic, dificultăți de respirație în poziție orizontală (cu nevoia de a dormi pe mai multe perne noaptea), modificări ale ritmului inimii, oboseală progresivă, tușe și în stadii avansate retenție de lichide, ceea ce poate duce la umflarea membrelor și/sau a abdomenului, creștere în greutate.
2 din 3 persoane nu recunosc diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială sau bolile coronariene ca principalii factorii de risc ai insuficienței cardiace, potrivit portalului insuficientacardiaca.ro.
Pentru diagnosticul de insuficiență cardiacă, medicul va efectua un examen clinic completat de anumite teste și investigații suplimentare (analize de sânge, electrocardiograma, ecografie cardiac, rezonanta magnetica cardiaca, CT, angiografie).
Cercetări recente au arătat că o doză zilnică de vitamina D3 îmbunătățeste starea muschilui cardiac în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiace cronice. Această descoperire este rezultatul unui studiu de cinci ani, efectuat de cercetători din cadrul Universității din Leeds.
Tratamentul clasic, alopat, are ca scop ameliorarea simptomelor și încetinirea deteriorării ulterioare. Pe lângă schimbările în stilul de viață, există o serie de medicamente prescrise de obicei pentru a ameliora simptomele care însoțesc insuficiența cardiacă, cum ar fi vasodilatatoarele (inhibitorii de enzima de conversie si sartanii)-extind vasele de sânge, ușurează fluxul sanguin și reduc tensiunea arterială.
Totodată, beta-blocantele pot reduce riscul apariţiei tulburărilor de ritm cardiac, iar diureticele corectează retenția de lichide. Nu în ultimul rând, medicamentele cu efect anticoagulant sau antiplachetar precum aspirina ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge. De asemenea, poate fi necesar montarea unui dispozitiv care corecteaza tulburarile de ritm cu risc letal.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…