Din cuprinsul articolului
Simptom ficat bolnav. Cele mai multe organe și sisteme din corpul uman au un întreg arsenal de avertismente de stare critică – cu excepția ficatului. Nu există terminații nervoase în el, prin urmare, până când celulele încep să moară, o persoană poate să nu fie conștientă de problemele de sănătate existente.
„Între timp, organismul încă dă unele semnale. Este adevărat că nu toată lumea le va putea observa și le va asocia cu un ficat bolnav. Mai ales dacă există probleme în funcționarea altor organe”, a remarcat medicul hepatolog Rodion Karpushin.
Simptomul care trădează un ficat bolnav
Potrivit medicului, unul dintre semnele problemelor este apariția edemului, o acumulare excesivă de lichid în țesuturile organismului. Și nu doar dimineața, ci și pe tot parcursul zilei. Și acesta este un simptom caracteristic al problemelor de funcționare a rinichilor.
Simptome neevidente ale bolii hepatice includ pigmentarea palmelor
„Numai un medic poate determina adevărata cauză a umflăturii. Mai întâi trebuie să contactați un terapeut, care vă va prescrie analizele necesare și, pe baza rezultatelor acestora, se va emite o trimitere către un specialist”, mai spune expertul.
Alte simptome neevidente ale bolii hepatice includ pigmentarea palmelor, îngălbenirea albului ochilor, mâncărimi ale pielii, sângerări nazale și apariția venelor de păianjen pe piele.
Într-un stadiu avansat, bolile hepatice sunt de obicei însoțite de oboseală severă inexplicabilă, greață și tulburări ale activității creierului. Cel mai sigur mod de a clarifica diagnosticul este testul de sânge pentru teste hepatice. Dacă acest organ a avut probleme de mult timp, atunci vor apărea și probleme cu absorbția fierului – hemoglobina va fi semnificativ mai mică decât în mod normal.
Ciroza hepatică este stadiul final al multor boli hepatice, inclusiv hepatita cronică, boala hepatică grasă alcoolică și non-alcoolică. Este un proces de formare difuză a țesutului conjunctiv, care duce la disfuncția organului.
Ciroza hepatică este ireversibilă, tratamentul medicamentos și non-medicamentos al bolii are de obicei ca scop prevenirea progresiei procesului de fibroză și prevenirea dezvoltării complicațiilor, potrivit Actualno.
Pe lângă abuzul de alcool, alte motive pentru dezvoltarea bolii sunt:
- Boli metabolice asociate cu acumularea excesivă de fier, cupru și alte elemente;
- Leziuni autoimune; ciroza biliara primara si secundara; boli ale sistemului vascular;
- Utilizarea pe termen lung a medicamentelor care au un efect toxic asupra țesutului hepatic;
- Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), care este asociată cu acumularea de cantități mari de acizi grași liberi în hepatocite (celule hepatice).
- În acest caz, pacienții se plâng cel mai adesea de oboseală constantă, capacitate de muncă redusă, disconfort în hipocondrul drept, indigestie.