Din cuprinsul articolului
Simptom al pielii indică probleme hepatice. Boala hepatică poate afecta pielea în mai multe moduri, inclusiv prin acumularea de bilirubină în sânge, care poate duce la icter (culoarea galbenă a pielii și ochilor). De asemenea, o boală hepatică poate determina apariția unor pete roșii, umflarea sau mâncărimea pielii, precum și formarea de pete sau erupții cutanate.
Problema este legată de efectul iritant al bilirubinei asupra pielii. Acest lucru este împărtășit dr. Sergey Agapkin.
Potrivit specialistului, aceste simptome pot apărea cu câțiva ani înaintea altor semne.
Persoanele cu boli hepatice suferă adesea de insomnie
„Foarte des, oamenii sunt supuși unui tratament lung și nereușit la un dermatolog înainte de a primi o trimitere la un gastroenterolog și un hepatolog. De regulă, mâncărimea începe în mâini și palme. Apoi se răspândește treptat în tot corpul. Mâncărimea crește odată cu căldura, iar noaptea, astfel încât persoanele cu boli hepatice suferă adesea de insomnie”, a spus dr. Sergey Agapkin.
Alte simptome ale bolii hepatice
- Durere sau greutate în coasta inferioară dreaptă – organul în cauză este înconjurat de o membrană, așa-numita capsulă, care este sensibilă la modificările dimensiunii organului.
- Inflamația cauzată de alcool sau aportul excesiv de grăsimi determină mărirea glandei. Ca răspuns, capsula hepatică se întinde, provocând durere, greutate și disconfort.
- Ficatul este implicat în metabolismul grăsimilor și carbohidraților. Activitatea fizică insuficientă și alimentele prea bogate în calorii duc la faptul că ficatul nu are timp să proceseze grăsimile și carbohidrații.
- Excesul se depune sub formă de grăsime în ficat (se dezvoltă hepatoză grasă) și în grăsimea subcutanată, în special în abdomen și coapse.
- Îngălbenirea pielii și a ochilor – schimbarea culorii normale a ochilor, a pielii și a mucoaselor în galben se numește icter.
Această afecțiune se explică prin intrarea în sânge a unui exces de bilirubină – un pigment galben care se formează ca urmare a distrugerii hemoglobinei. De exemplu, hemoglobina poate fi eliberată atunci când celulele roșii din sânge (eritrocitele) mor în ficat. Icterul poate indica o funcționare defectuoasă a hepatocitelor și poate fi un simptom al patologiei cauzate de alcool. În plus, icterul poate apărea cu hepatită virală și leziuni hepatice induse de medicamente.
Bilirubina este secretată în duoden cu bilă și sub influența bacteriilor intestinale își schimbă culoarea în maro. Acest pigment maro conferă scaunului culoarea caracteristică. Un alt produs al metabolismului bilirubinei este prezent în urină, dându-i o culoare galben deschis.