Renunțarea la acest obicei alimentar va face minuni pentru starea ta de sănătate. Cercetătorii au descoperit o legătură foarte strânsă între obezitate și depresie, doi inamici care fac front comun împotriva ta, atunci când ai acest stil alimentar.
Grăsimile alimentare care ajung în creier prin fluxul sanguin ar putea explica asocierea dintre obezitate şi depresie, conform rezultatelor unei cercetări recente, citată de Press Association.
Studiul, condus de Universitatea Glasgow în colaborare cu Institutul Gladstone din Statele Unite, a relevat legătura dintre dieta bogată în grăsimi saturate ce conduce spre obezitate şi dezvoltarea fenotipurilor specifice depresiei.
Oamenii de ştiinţă au descoperit de asemenea că prin diminuarea intensităţii procesului de eliberare a unei enzime specifice numite fosfodiesterază pot fi reduse simptomele depresiei asociată obezităţii.
Cu ajutorul experimentelor pe şoareci, cercetătorii au putut observa modul în care acizii graşi saturaţi ajung în creier prin fluxul sanguin şi apoi se acumulează şi afectează semnale deosebit de importante ale creierului asociate depresiei.
Şoarecii care au primit o dietă bogată în grăsimi au prezentat un influx de acizi graşi în regiunea hipotalamusului, zonă asociată sistemului metabolic şi cunoscută pentru asocierea cu depresia.
Aceşti acizi graşi au influenţat apoi în mod direct căile de semnalizare responsabile de apariţia depresiei.
”Este pentru prima oară când au fost observate efectele directe pe care o alimentaţie bogată în grăsimi le poate avea asupra zonelor de semnalizare ale creierului asociate depresiei”, a declarat George Baillie, autor principal al studiului.
”Acest studiu ar putea explica modul şi motivul pentru care obezitatea este asociată cu depresia şi cum pot fi trataţi mai bine pacienţii care suferă de aceste afecţiuni”, a adăugat cercetătorul, profesor la Universitatea din Glasgow, scrie Agerpres.
”Utilizăm adesea alimente grase pentru a ne simţi mai bine deoarece au un gust foarte bun, însă, pe termen lung, acest lucru ar putea afecta starea de spirit a unei persoane într-un mod negativ”, a precizat specialistul.
Baillie a amintit că reducerea consumului de alimente grase poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, însă studiul ”sugerează că aceasta promovează totodată o mai bună dispoziţie”.
Despre asocierea dintre obezitate şi depresie se ştie că este una complicată, pacienţii supraponderali răspunzând mai greu la medicamentele antidepresive obişnuite, au notat cercetătorii.
Autorii studiului speră ca aceste concluzii ar putea duce la dezvoltarea unor medicamente antidepresive mai adecvate persoanelor supraponderale sau obeze, notează Press Association.
Cercetarea a fost publicată în jurnalul ştiinţific Translational Psychiatry şi a fost finanţată de Medical Research Council şi Onassis Foundation Predoctoral Fellowship.
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…