Sari la conținut

Și tu asculți muzică în căști? Uite când este afectat auzul

muzica în căști
Sursa fotot: arhiva Doctorul Zilei
Cum este afectat auzul când asculți muzică în căști

Muzica ascultată în caști poate afecta auzul dacă este ascultată la un volum foarte ridicat sau pentru perioade lungi de timp. Sunetele puternice pot deteriora celulele auditive din urechea internă, ceea ce poate duce la pierderea auzului.

De asemenea, ascultarea muzicii în caști la un volum ridicat poate cauza tinitus (zgomot în urechi) sau chiar afecta capacitatea de a distinge sunetele la frecvențe joase sau înalte. Este important să îți protejezi auzul și să nu asculți muzică la un volum prea ridicat pentru a evita posibile probleme auditive pe termen lung.

Mulți dintre noi ascultăm muzică în căști. Volumul setat, la maximum, depășește pragul admis de 89 de decibeli, un real pericol pentru urechi.

Cercetătorii avertizează că o expunere prelungita la un volum fonic ridicat poate avea efecte negative asupra auzului.

Este recomandat că, în cazul caștilor, nivelul muzicii să nu depășească 60-70% din capacitatea maxima a aparatului.

De asemenea, studiile efectuate atrag atenția și asupra faptului că folosirea excesiva a telefonului mobil la un volum mărit poate avea repercusiuni asemănătoare.

La fel de dăunătoare sunt și zgomotele din mediul înconjurător, care pot afecta auzul.

Astfel, zgomotele produse de pickhammer, mașini de găurit sau alte sisteme automatizate din întreprinderi, dar și zgomotele produse de motociclete, ATVuri și scutere pot dauna auzului.

Important de reținut este faptul că intensitatea sunetului la un concert rock este de 110-120 decibeli, în cazul caștilor de la mp3 playere, sunetele pot ajunge și la 100 decibeli.

Cele mai multe sisteme audio portabile pot produce sunete de până la 115 decibeli, potrivit sfatulmedicului.ro.

muzică în căști
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

 

Cât și când este afectat auzul

Gradul de afectare a auzului este în strânsă legătură cu volumul, adică cu intensitatea sunetului măsurată în decibeli – dB, dar și de timpul de expunere.

• la 95 dB, problemele pot să apară la 4 ore de expunere pe zi;

• la 100 dB, problemele pot să apară după 2 ore de expunere pe zi;

• la 105 dB, problemele pot să apară după o ora de expunere pe zi;

• la 110 dB, problemele pot să apară după 30 de minute de expunere pe zi;

• la 115 dB, problemele pot să apară după 15 minute de expunere pe zi;

• la 120 dB, tulburările de auz se instalează imediat.

Ce tipuri de caști să alegeți?

Căștile care pot acoperi urechile sunt mai puțin dăunătoare, deoarece izolează mai bine, nefiind necesara mărirea volumului.

În comparație, căștile care se introduc în urechi cresc riscul infecțiilor la nivelul urechii externe și medii. Mai mult, aceste caști care se introduc în ureche produc mai mulți decibeli.

Primele semne ale afectării auzului

• senzația de tiuit, de fluierat, de șuierat;

• dificultatea de a înțelege pe cineva într-un mediu zgomotos;

• senzația de ureche înfundată.

Cum este afectat auzul

În urechea interna exista celule senzoriale care au rolul de a transmite semnale creierului, acesta interpretandu-le drept sunete.

Sunetele puternice pot afecta aceste celule care, odată distruse, nu se mai refac, iar auzul se deteriorează.

Diagnostic 
Singurul mod prin care se poate diagnostica pierderea de auz este un consult ORL de specialitate, care să includă și evaluările audiometrice efectuate de un audiolog.

Tratament
Pierderea temporara a auzului poate fi tratata cu medicație de specialitate, însă, din păcate, pierderea de auz permanenta nu poate fi tratata.

Prevenție 
Este important să reduceți volumul, să faceți pauze cât mai dese și eventual să vă luați caști care să vă acopere urechile, deoarece acestea nu sunt la fel de periculoase pentru auz.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel