Din cuprinsul articolului
Mulți pacienți care s-au vindecat de Covid-19 au suferit anumite simptome și probleme de sănătate post-COVID. Majoritatea acuză probleme la nivelul plămânilor, însă virusul poate lăsa urme și manifestări în tot organismul. De asemenea, specialiștii au descoperit că persoanele asimptomatice pot avea plămânii afectați după recuperare.
Deși se credea că numai persoanele care prezintă simptome pot rămâne cu manifestări post-COVID, specialiștii confirmă că acestea pot fi prezente și la persoanele asimptomatice.
Persoanele care au trecut foarte ușor prin boală sau nu au avut simptome specifice pot suferi, de asemenea, de probleme de sănătate post-COVID.
Potrivit RRA, citat de Rador, președintele Societății Române de Pneumologie, profesor doctor Roxana Nemeș, spune că au fost situații în care, în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, și pacienții asimptomatici au avut afectat plămânul post-COVID.
„Sunt foarte mulți pacienți care au trecut subtil prin boală, adică au trecut în forme mai ușoare, sau le-au dus pe picioare; unii dintre ei au fost asimptomatici.
Chiar și în această situație, evaluarea imagistică poate să surprindă modificări la nivel de interstiții.
Este foarte important în această evaluare post-COVID să meargă mână în mână evaluarea clinică, cu evaluarea imagistică și cu evaluarea funcțională, pentru că nu există o liniaritate între o afectare și cealaltă.
Sunt indivizi care spun „eu mă simt foarte bine, nu am nicio problemă”, faci o o evaluare funcțională și vezi că are o reducere a funcției ventilatorii, dar pe care domnia sa nu o simte.
Este ca la pacientul fumător în primele stadii, când sunt afectate căile respiratorii mici; căile respiratorii mici sunt ultimele căi la intrarea în uzina pulmonară, au un diametru de doi milimetri, cât vârful de pix, și afectarea lor înseamnă punctul de plecare în afecțiuni respiratorii cronice, indiferent că este astm sau BPOC.
Această obstrucție pe căile aeriene mici este nedureroasă, neinvalidantă, și practic nu se adresează medicului. Ea există, dar tu nu o simți.
La un moment dat ea devine importantă când acest teritoriu este din ce în ce mai prins și exprimă dispnee; ne ducem la doctor în special în dispneea de repaus”, afirmă specialistul.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…