Toată lumea știe că trebuie să evite colesterolul rău, însă un nou studiu a scos la iveală că și colesterolul bun poate cauza probleme de sănătate.
Experții americani au descoperit că așa-numitul colesterol bun se poate transforma în colesterol rău.
Lipoproteinele cu densitate mare (HDL), cunoscute şi sub denumirea de colesterol bun, renumite pentru proprietăţile lor de protejare a inimii, pot deveni disfuncţionale, pierzându-şi astfel efectele benefice și cauzând inflamție și blocarea arterelor.
Deşi beneficiile colesterolului bun au fost recunoscute pe scară largă, cercetătorii americani de la Cleveland Clinic au descoperit că toate testele clinice ce vizau eficienţa medicamentelor destinate creşterii nivelului de HDL nu au reuşit să demonstreze că acest tip de colesterol îmbunătăţeşte sănătatea inimii. De asemenea, aceştia au detectat o proteină bogată în colesterol bun, care este prezentă în pereţii arterelor înfundate, unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
O echipă de oameni de ştiinţă, coordonată de Stanley Hazen, directorul Institutului pentru cercetarea şi prevenirea bolilor cardiovasculare de la Cleveland Clinic, a decis să cerceteze dacă acest tip de lipoproteine sunt benefice.
Colesterolul bun conţine o proteină numită apolipoproteină A1 (apoA1), care asigură proprietăţile protectoare la nivelul inimii.
Cu toate acestea, cercetătorii americani au descoperit că, la nivelul pereţilor arteriali, o bună parte a proteinei apoA1 se oxidează şi nu mai contribuie la sănătatea inimii, ci dimpotrivă, se transformă într-un factor de risc pentru afecţiunile coronariene.
Echipa de cercetători a pus la punct o metodă pentru identificarea colesterolului bun disfuncţional şi a testat mostrele de sânge prelevate de la 627 de pacienţi cu boli de inimă. În urma analizelor efectuate ulterior, cercetătorii americani au descoperit că pacienţii ce prezentau niveluri mai ridicate de colesterol bun disfuncţional în sânge aveau un risc mai crescut de infarct şi alte afecţiuni ale inimii.
„Identificarea structurii proteinei apoA1 şi a procesului prin care, în loc să prevină bolile cardiovasculare, ajunge să le promoveze, este primul pas către crearea unor noi teste şi tratamente împotriva acestor afecţiuni”, a afirmat Stanley Hazen.
Nivelul de colesterol bun din organism este stimulat de consumul de fasole şi linte, ovăz, usturoi şi ceapă, ulei de peşte, ulei de măsline şi avocado.
Colesterolul rău se regăseşte în alimente precum ouă, unt, brânză, meniuri fast-food şi carne procesată.
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…