Din cuprinsul articolului
Sfinții Mihail și Gavril. În fiecare an, pe 8 noiembrie, sunt sărbătoriţi de către creştini Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.
Pe 8 noiembrie nu sunt praznuiți doar Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele ingerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.
Potrivit crestinortodox.ro, lumea ingereasca a fost creata de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent si nici din fiinta Sa. Referatul biblic despre creatie nu vorbeste in mod precis despre crearea ingerilor.
Sfintii Parinti afirma ca la creatie nu se vorbeste explicit despre ingeri din doua motive: evreii, inclinati spre idolatrie, ar fi cazut usor in ratacirea idolatra a popoarelor vecine si ca in cartea Facerii se urmareste numai infatisarea inceputului lumii vazute.
In ceea ce priveste ierarhia ingereasca, Dionisie Areopagitul vede cetele ingeresti in numar de noua. Asezate in cate trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stapanii; Incepatorii, Arhangheli, Ingeri. Biserica si-a dat consimtamantul asupra acestei ierarhii prin introducerea ei in pictura bisericeasca.
Pentru ca ingerii sunt netrupesti, la ei nu se poate vorbi de sex si nici de o transplantare a speciei, deci, ei nu se casatoresc, nu se inmultesc si nici nu mor.
Ingerii isi transmit unii altora propriile lor ganduri si hotarari fara sa rosteasca cuvinte. Insa, pentru indeplinirea slujbei lor, pot lua infatisare omeneasca, pot sa vorbeasca, sa manance, sa apara imbracati si uneori purtand aripi.
Potrivit tradiției, există câteva lucrurile de care ar trebui să ţineţi cont în această zi sfântă:
SFINȚII MIHAIL ȘI GAVRIL
„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ti Arhanghelul Tau, Mihail, spre ajutorul robului Tau (se rosteste numele). Sa-l scoata din mana vrajmasilor vazuti si nevazuti. O, mare Arhanghel Mihail revarsa mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rosteste numele).
Arhanghele Mihail, tu esti capetenia cetelor ingeresti. Esti voievod al puterilor ceresti, al heruvimilor, al serafimilor si al tuturor ingerilor. Fii mie pazitor, ajutator la nevoie, in singuratate, la drum si pretutindeni.â
Si auzi-ma pe mine, pacatosul (se rosteste numele celui care se roaga). Ma rog tie si chem numele tau cel sfant. Grabeste-te spre ajutorul meu si auzi rugaciunea mea!
Pe toti cei ce-mi stau impotriva biruieste-i cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, cu rugaciunile Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, cu ale sfintilor ingeri si cu ale Sfintilor Apostoli.
Apara-ma de cutremure, de potop, de razboaie, de orice rau si izbaveste-ma de cel viclean, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…