Sari la conținut

Sfinţii 40 de Mucenici. Tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci pe 9 martie ca să-ţi meargă bine tot anul

mucenici moldovenesti
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe 9 martie, pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, soldați romani martirizați pentru credința lor în secolul al IV-lea.

Cei 40 de mucenici, soldați creștini, au refuzat să jertfească idolilor și au fost supuși la chinuri, ulterior fiind martirizați. Câţiva dintre cei 40 de mucenici purtau nume pe care le întâlnim şi astăzi în limba română, potrivit crestinortodox.ro.

Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Sfintii 40 de mucenici
Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei

Sfinţii 40 de mucenici. Tradiții și superstiții          

Această zi este încărcată de tradiții și obiceiuri populare, având o semnificație deosebită atât din punct de vedere religios, cât și agrar. Duminică, românii se împart între cele două tradiţii: cea a mucenicilor şi cea a celor 40 de pahare, după cum spun legendele.

  • Potrivit credinţei populare, în ziua de mucenici se deschid porţile Raiului şi Mormintele, datină pentru care gospodinele se pregătesc temeinic preparând 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi, în cinstea Sfinţilor Mucenici. În general au forma unor colăcei din aluat dospit uşor dulceag, care se însiropează şi apoi se ung de asemenea cu miere şi se tăvălesc în nucă. O altă variantă foarte cunoscută sunt mucenicii moldoveneşti, făcuţi din aluat de cozonac şi au forma cifrei opt, iar după coacere sunt unşi cu miere şi nucă.
  • Un alt obicei spune că apa de ploaie sau apa din zăpada care se topeşte în această zi este benefică şi poate fi păstrată şi folosită pentru tratarea durerilor de cap şi ochi pe parcursul întregului an.
  • O altă tradiţie care are loc în această zi îi priveşte pe agricultori care au obiceiul de a scoate plugul în faţa casei, reprezentând începerea muncilor la câmp, specifice anotimpului de primăvară. Această tradiţie era întotdeauna urmată de o petrecere de pomină între săteni.
  • Tot astăzi se termină zilele Babelor. Pe 9 martie este ultima zi din ciclul Babei Dochia, marcând momentul când iarna începe să slăbească.
  • În unele zone, oamenii lovesc pământul cu bâte sau ciomege, spunând: „Ieși, iarnă, du-te căldură!”, pentru a trezi natura la viață.
  • Tot azi poți să obții protecția împotriva relelor. Se spune că dacă mănânci mucenici pe 9 martie, ești ferit de rele tot anul.
  • În ziua Sfinţilor Mucenici, sătenii ard gunoaiele pentru a aduce primăvara mai aproape, într-o simbolistică denumită „focul purificator”. Peste acesta tinerii (băieţi şi fete) sar pentru a-şi purifica trupul.
  • Tradiţia mai spune că tot ce e semănat în această zi va avea puterea rodului de 40 de ori mai mare, însă cine nu respectă tainele va suferi 40 de zile.

Ce trebuie să faci pe 9 martie pentru a-ți merge bine tot anul

De sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici, gospodinele din orice zonă a ţării pregătesc binecunoscuţii mucenici, fie din aluat dulce, fie zemoşi, aromaţi cu miere şi scorţişoară. Pe de altă parte, bărbaţii în schimb trebuie să bea 40 de pahare de vin, în comemorarea celor 40 de soldaţi ucişi la Sevastia.

Pentru prosperitate și belșug în tot anul, se spune că este bine să faci anumite lucruri, în această zi specială.  Respectarea acestor tradiții îți poate aduce noroc, sănătate și împlinire sufletească pe tot parcursul anului.

  • Aprinde lumânări în casă și roagă-te pentru sănătate și belșug. Dă de pomană mucenici și alte preparate tradiționale, pentru sufletele celor adormiți. Stăpâna casei pregăteşte şi oferă 40 de colaci şi 40 de lumânări de pomană şi face 40 de mătănii.
  • Ar fi bine să nu te cerți și să nu faci treburi grele în gospodărie, ca să ai liniște tot anul. Se crede că cine lucrează în ziua mucenicilor poate atrage grindina și dăunătorii asupra recoltelor.
  • Pentru a lăsa norocul să intre în casă, deschide larg ușile și ferestrele, chiar de la primele ore ale dimineții.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel