Sfecla roșie. Ce beneficii are asupra întregului organism?

Sfecla roșie este un aliment renumit în medicina alternativă. Aceasta este săracă în calorii, însă conține o multitudine de vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. De asemenea, aceasta are proprietăți care luptă eficient împotriva inflamațiilor și țin sub control tensiunea arterială.

Această legumă rădăcinoasă conține, din punct de vedere nutrițional, aproximativ 43 de calorii, 88% apă, 1.7g de proteine, 9.6g de carbohidrați, 6,8g de fructoză, 2,8g de fibre și 0.2g de grăsimi, pentru 100 de grame de produs.

De asemenea, asigură organismului următorii nutrienți esențiali:

vitamina B9 (acid folic): 20% din dzr*;
– vitamina C: 6% din dzr;
– mangan: 16% din dzr;
– potasiu: 9% din dzr;
– magneziu: 6% din dzr;
– fosfor: 4% din dzr;
– fier: 4% din dzr.

*doza zilnică recomandată

Aceasta este bogată și în betanină, pigmentul care oferă acestui aliment culoarea inconfundabilă. Specialiștii susțin că betanina este responsabilă pentru eliminarea colesterolului „rău” (LDL) și, de asemenea, protejează ADN-ul.

Iată ce beneficii are sfecla roșie asupra sistemului imunitar!

Ajută sistemul digestiv

Aceasta este bogată în fibre, o ceașcă cu sfeclă conținând în jur de 3.4g. Fibrele sunt esențiale pentru tractul digestiv,  ajungând în colon, acolo unde au rolul de a “hrăni” bacteriile bune. Acest efect contribuie la menținerea sănătății sistemului digestiv, prevenind constipația, ulcerul, obezitatea și boala inflamatorie a intestinului.

Menține sănătatea creierului

Nitrații din compoziția sfeclei roșii pot îmbunătăți funcțiile mentale și cognitive prin dilatarea vaselor de sânge, și implicit prin creșterea cantității de oxigen care ajunge la creier. Sfecla roșie ajută, în mod particular, la îmbunătățirea fluxului sangvin către lobul frontal al creierului, zonă asociată cu luarea deciziilor și folosirea memoriei, scrie vegis.ro.

Stimulează imunitatea

Sfecla roșie furnizează corpului zinc, cupru, fier, vitamina A și vitamina C, toate implicate în procesul de apărare al organismului. Vitamina A crește producția de anticorpi și stimulează globulele albe care combat infecțiile, în timp ce fierul este esențial pentru transportul oxigenului către celule, țesuturi și organe.

Reduce hipertensiunea

Datorită conținutului ridicat de nitrați, sfecla roșie are un rol semnificativ în reducerea tensiunii arteriale cu 4-10 mmHG după doar câteva ore de la consum. Efectul pare să fie mai vizibil în cazul tensiunii sistolice, dacă este consumată crudă. În organism, nitrații proveniți din legume sunt transformați în oxid nitric, o moleculă care dilată vasele de sânge și reduce tensiunea arterială.

 

Recent Posts

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 minute ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

31 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

o oră ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

2 ore ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

3 ore ago

Citeste si: