Sfaturi pentru prevenirea și reducerea riscului de DEMENȚĂ la persoanele peste 60 de ani

Sfaturi pentru prevenirea demenței. Demența este o boală a creierului în care funcționarea cognitivă a unei persoane intră într-o spirală descendentă, perturbându-i capacitatea de gândire, amintire și raționament.

Demența poate varia de la ușoară la severă, în funcție de vârsta și simptomele unei persoane. De obicei afectează persoanele peste 60 de ani și se poate agrava semnificativ la cei peste 85 de ani.

Simptomele demenței

Iată care sunt semnele și simptomele care pot indica demența la o persoană.

  • Confuzie
  • Pierderea memoriei
  • Dificultate de a-ți aminti lucruri
  • Schimbare bruscă de dispoziție
  • Pierderea în locurile familiare
  • Dificultate în realizarea sarcinilor zilnice
  • Instabilitate emoțională
  • Confruntarea cu probleme de comunicare, cum ar fi găsirea cuvintelor

Demența poate fi prevenită precoce prin controlul factorilor săi de risc. Mențineți un stil de viață sănătos și o dietă pentru a preveni deficiența de vitamine și minerale esențiale. Împreună cu aceasta, consultați medicul dumneavoastră dacă observați orice simptome de demență.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

5 sfaturi pentru a reduce riscul de demență

Deși demența este o problemă comună de sănătate la vârstnici, nu este un semn de îmbătrânire sănătoasă. Unii oameni își trăiesc viața fără să aibă vreodată demență. Vă puteți reduce riscul de demență identificând factorii de risc ai acesteia și cu aceste 5 sfaturi de prevenire.

1. Mâncatul sănătos: Dieta joacă un rol cheie în îmbătrânirea sănătoasă. Unele studii sugerează că consumul de alimente prietenoase pentru creier poate reduce riscul de demență. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a afirma acest lucru. Cu toate acestea, consumul de alimente bogate în antioxidanți, vitamine și minerale menține creierul sănătos și activ. Consumul de alimente proaste afectează direct sistemul nostru digestiv și starea de spirit. British Heart Foundation recomandă consumul de alimente bogate în omega3 și 6 pentru a stimula sănătatea creierului.

2. Exerciții fizice: Păstrați-vă implicat într-o formă de activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor sau practicarea yoga. Întinderile mici zilnice pot fi de asemenea utile. Exercițiile fizice stimulează circulația sângelui și vă mențin sănătatea oaselor sub control. Prin exerciții fizice, preveniți și bolile de inimă care afectează indirect creierul și pot duce la demență. Așadar, rămâneți activ și continuați să vă mișcați.

3. Renunțarea la consumul de alcool: Consumul de alcool este asociat cu demența, deoarece consumul de alcool pe termen lung poate duce la leziuni cerebrale. Consumul excesiv de alcool poate duce la simptome asemănătoare demenței, cum ar fi pierderea memoriei și confuzia. Alcoolul dăunează și altor organe ale corpului, inclusiv inima și ficatul, care sunt indirect asociate cu demența.

4. Gestionarea problemele de sănătate preexistente: Potrivit Alzheimer’s Society, condițiile de sănătate preexistente precum diabetul și bolile de inimă cresc riscul de demență. Este important să abordați aceste probleme de sănătate pentru a reduce riscul de demență. Controalele de sănătate în timp util și preluarea controlului asupra stilului dvs. de viață vă pot oferi rezultate favorabile.

5. Prevenirea răniri capului: Leziunile cerebrale pot duce la traume care pot duce la demență. Asociația Alzheimer spune că leziunile traumatice ale creierului prezintă un risc mare de scădere a sănătății cognitive. De fapt, leziunile cerebrale sunt una dintre cele mai frecvente cauze de demență la persoanele în vârstă. Este important să vă protejați capul de lovituri pentru a reduce riscul de demență.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

3 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

4 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

5 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: