Din cuprinsul articolului
Sfaturi pentru ochi sănătoși. Pe măsură ce îmbătrânești, ochii tăi suferă modificări care îi pot face mai susceptibili la anumite boli oculare.
Cataracta, glaucomul, degenerescenta maculara legata de varsta, prezbiopia (probleme in a citi, a vedea lucrurile de aproape) sunt cateva dintre afectiunile legate de varsta care iti pot afecta ochiul.
Cu toate acestea, există multe lucruri pe care le puteți face pentru a menține ochii sănătoși și pentru a menține o vedere bună pe măsură ce înaintați în vârstă.
Cum să ai ochi sănătoși pe măsură ce îmbătrânești
- Adoptați o dietă sănătoasă: O dietă sănătoasă este esențială pentru sănătatea generală, inclusiv pentru sănătatea ochilor. Asigurați-vă că mâncați multe fructe, legume și cereale integrale, care sunt surse bune de vitamine A, C, E, minerale (zinc), antioxidanți și acizi grași omega 3, vitamine care sunt esențiale pentru sănătatea ochilor.
- Protejați-vă ochii de soare: Razele ultraviolete (UV) ale soarelui pot dăuna ochilor, crescând riscul de a dezvolta cataracte și degenerescență maculară. Când sunteți în aer liber, purtați ochelari de soare care blochează 99-100% din razele UVA și UVB. De asemenea, puteți purta o pălărie cu boruri late pentru a vă umbri ochii și fața.
- Renunțare la fumat: Fumatul dăunează ochilor și crește riscul de a dezvolta mai multe boli oculare, inclusiv cataractă, degenerescență maculară și glaucom. Dacă fumezi, renunțarea este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ochilor și sănătatea ta generală.
- Gestionați afecțiunile cronice de sănătate: Anumite afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta retinopatie diabetică și retinopatie hipertensivă. Este important să gestionați aceste condiții cu atenție pentru a vă reduce riscul. Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a dezvolta un plan de tratament potrivit pentru dvs.
- Luați pauze când utilizați ecranele: Privirea la ecrane pentru perioade lungi de timp poate provoca oboseala ochilor. Pentru a evita oboseala ochilor, faceți pauze la fiecare 20 de minute pentru a privi în altă parte de la ecran timp de 20 de secunde și pentru a vă concentra pe ceva aflat la 20 de metri distanță. De asemenea, puteți utiliza un filtru de lumină albastră pe ecrane pentru a reduce oboseala ochilor.
- Dormiți suficient: Când nu dormiți suficient, ochii tăi deveni roșii, obosiți și iritați. Încercați să dormiți 6-8 ore în fiecare noapte.
- Evitați să vă frecați ochii: Frecarea ochilor poate irita și deteriora țesuturile delicate. Dacă trebuie să vă frecați ochii, faceți-o ușor.
- Faceți teste de vedere la domiciliu: Puteți închide alternativ un ochi și priviți un obiect fix pe perete, de ex. un ceas, cu celălalt ochi. Faceți acest lucru cu ambii ochi pentru a compara dacă vedeți mai puțin cu orice ochi.
- Fiți conștienți de semnele problemelor oculare: Dacă aveți orice modificări ale vederii, cum ar fi vedere încețoșată, vedere dublă sau pierderea vederii, contactați imediat medicul oftalmolog. Detectarea precoce și tratamentul problemelor oculare vă pot ajuta să vă păstrați vederea.
Importanța examenelor oftalmologice regulate
Chiar dacă nu aveți probleme cu vederea, este important să vă faceți controale oftalmologice regulate. De exemplu, dacă cineva din familie are glaucom, asigurați-vă că vă examinați cel puțin o dată pe an după vârsta de 40 de ani. În jurul vârstei de 40 de ani, s-ar putea să aveți nevoie și de ochelari de citit – este important să-i purtați în timp ce priviți aproape, pentru a evita oboseala ochilor.
Examenele oftalmologice pot detecta problemele oculare de la început, când acestea sunt cel mai tratabile. Academia Americană de Oftalmologie recomandă ca adulții să facă un examen oftalmologic cuprinzător la fiecare doi ani.
Dacă aveți peste 65 de ani, aveți o afecțiune cronică de sănătate sau aveți antecedente familiale de boli oculare, poate fi necesar să vă faceți examene oftalmologice mai des.