Sari la conținut

România se topește sub o cupolă de foc, iar multe persoane ajung în stare gravă la spital. Sfaturile medicilor pentru zilele în care maximele vor urca la 39 de grade Celsius

caniculă
Sursă foto: Smile FM
Atentionare de cod rosu

România se topește sub cupola de foc, fiind emise alerte portocalii și galbene de caniculă. Meteorologii au anunțat că sunt așteptate cele mai călduroase zile ale anului, temperaturile urmând să atingă valori extreme. În același timp, medicii trag un semnal de alarmă și oferă sfaturi care ar putea salva vieți.

Creierul pierde capacitatea de termoreglare

Medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Bucureşti, a atras atenţia că din cauza caniculei, vârstnicii pot avea simptome de meningite sau encefalite şi pot ajunge la spital în stare gravă. Aceste manifestări au loc deoarece creierul pierde capacitatea de termoreglare.

„Perioadele de căldură intensă ne cofruntă şi cu nişte manifestări febrile. Sunt practic pacienţi mai degrabă vârstnici şi care vin la noi cu o patologie asemănătoare unor meningite sau encefalite. Adică febră înaltă, cefalee, poate chiar şi comă, vărsături care nu reprezintă manifestări ale unei boli infecţioase, ci practic tulburări de căldură.

În perioadele acestea de căldură foarte mare, persoanele mai puţin puternice, cu comorbidităţi, pot manifesta aceste tulburări de căldură.

Practic se pierde capacitatea de termoreglare. Creierul îşi pierde capacitatea de a regla temperatura corpului şi dezvoltă manifestări asemănătoare bolilor infecţioase.

De fapt nu este o boală infecţioasă, ci cazurile acestea sunt cazuri de hipertermie, asemănătoare unor insolaţii, dar care afectează pacienţii în vârstă”, a declarat Simin Aysel Florescu, miercuri, la Medika TV.

Tratamentul pentru aceste manifestări nu este antibioticul, atrage atenţia medicul.

”Modalitatea de tratament nu este un antibiotic, ci încercarea de a reduce temperatura, prin aplicarea unor măsuri de scăderea temperaturii: gheaţă, pături reci”, a spune Florescu.

Tudor Ciuhodaru: atenție la aceste simptome  legate de expunerea la căldură

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut și el o serie de recomandări pentru această perioadă.

„În momentul în care vedem că apar primele simptome legate de expunerea la căldură precum crampe, insolație, epuizare termică, trebuie să luăm câteva măsuri importante pentru protejarea organismului.

În primul rând, se recomandă repausul într-un spațiu umbrit și răcoros.

În al doilea rând, în aceste zile, este vital consumul de lichide precum apă, sucuri de fructe, ceaiuri sau iaurt.

În al treilea rând, nu trebuie să uităm de scăderea temperaturii corpului, fie prin udat, fie prin ventilat. Este foarte important de menționat și de conștientizat de către populație faptul că activitatea fizică se reia numai după câteva ore de la trecerea simptomelor”, a spus acesta într-un interviu pentru WOWBiz.

În același timp, medicul le recomandă românilor să solicite ajutor medical în cazul în care starea lor de sănătate nu se îmbunătățește.

„În cazul în care remarcați că manifestările nu trec, trebuie să vă îndreptați spre cea mai apropiată unitate medicală sau să apelați numărul unic pentru situații de urgență 112 pentru solicitarea ajutorului de specialitate”, a mai adăugat medicul Tudor Ciuhodaru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel