Din cuprinsul articolului
Sfaturi de prim-ajutor în cazul mușcăturilor de animale. Zeci de persoane mușcate de animale, la Iași.
Se pare că în județul Iași perioadă portal între două Eclipse (cea parțială de Soare și Eclipsa totală de Lună) a avut efecte neașteptate asupra animalelor.
Zeci de persoane au fost mușcate de animale, de la începutul lunii noiembrie, iar 34 s-au prezentat de urgență la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Zeci de persoane mușcate de animale, la Iași
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva Iași a transmis că această perioadă este una mai agitată pentru animalele din gospodării sau de pe stradă.
„Perioada pe care o traversăm este una mai agitată pentru animale. Asta observăm în singurul centrul regional antirabic din județul Iași. De la începutul lunii, peste 34 de persoane s-au adresat cabinetului nostru de specialitate din cadrul Spitalului Clinbic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași, iar astăzi deja au fost evaluați și tratați 19 pacienți.
Cei mai mulți dintre ei au fost mușcați de câini și pisici, fie pe care îi îngrijesc în casă sau pe lângă gospodărie, fie animale ale vecinilor sau animale de pe stradă. Cel mai mic pacient are 6 ani, iar cel mai în vârstă 71 de ani.
Majoritatea plăgilor au fost produse la nivelul memebrelor inferioare sau superioare”, a transmis dr. Florin Roșu, potrivit bzi.ro.
Sfaturi de prim-ajutor în cazul mușcăturilor de animale
Mușcătura unui animal nu este doar foarte dureroasă, dar este și extrem de periculoasă. Saliva animalelor conține nenumarate bacterii care patrund în piele atunci când muscătura străpunge epiderma. De cele mai multe ori, mușcaturile de animale sunt polimicrobiene, ceea ce înseamnă că saliva conține mai multe tipuri de bacterii, fiecare putând cauza o infecție diferită.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase a transmis o serie de sfaturi persoanelor cu privire la schema de vaccinare.
„Ne bucurăm că pacienții dau dovadă de responsabilitate și se adresează cabinetului nostru unde, imediat sunt incluși într-o schemă de vaccinare bazată pe o comunicare eficientă cu informațiile cu privire la proveniența animalului, localizarea mușcăturii, profunzimea acesteia.
Pe de altă parte recomandăm pacienților să țină cont de rețeta care însoțește profilaxia prin vaccinare.
Rana provocată de mușcătură trebuie curățată foarte bine, recomandat în serviciul de chirurgie. Cavitatea bucală a pisicii este bogată în floră microbiană astfel că o plagă provocată prin mușcare prezintă un risc mai mare de infectare și complicații nedorite care pot duce chiar și la operație.
Personalul medical din cadrul cabinetului oferă toate informațiile cu privire la această conduită și necesitatea urmării acestor pași tocmai pentru că s-au confruntat, nu de puține ori, cu cazuri în care pacientul, atunci când s-a prezentat pentru vaccinare, prezenta deja o plagă infectată.
De aceea, recomandăm o vigilență mai mare atunci când observăm un comportament diferit la animal,chiar dacă vorbim de animalul propriu și respectarea recomandărilor personalului medical specializat dacă s-a produs un incident dedorit.
În felul acesta evităm situații medicale care, netratate corespunzător, pot duce la complicații la care nici nu ne-am gândi”, a mai spus Florin Roșu.