Din cuprinsul articolului
Astazi, tehnologia a devenit omniprezenta in vietile noastre si ale copiilor nostri. Cu fiecare zi care trece, copiii comunica si interactioneaza din ce in ce mai mult prin dispozitivele electronice, de la telefoane si tablete, pana la computere si console video.
Asa ca, in contextul acesta cred ca este esential sa cultivam o relatie sanatoasa intre copii si tehnologie, intr-un fel in care sa promovam ECHILIBRUL si SANATATEA psihica si emotionala.
In ultimii ani, in România, 86% dintre copiii cu vârste între 9 și 16 ani folosesc smartphone-ul zilnic și 63% de mai multe ori pe zi sau aproape tot timpul, potrivit celui mai recent studiu EU Kids Online 2020, care compară cu rezultatele rapoartelor anterioare situația de la nivelul a 19 state participante.
Timpul petrecut în fața ecranelor a înregistrat o creștere semnificativă, iar copiii și adolescenții pot petrece până la 7 – 9 ore pe zi în fața diverselor dispozitive.
Ce inseamna prea mult timp in fata ecranelor
Cum influențează și ce simptome apar prin utilizarea în exces a tehnologiei de către copii:
„Daca ma intrebati, cate ore de ecran inseamna prea mult o sa va raspund ca depinde de fiecare familie in parte si felul in care se raporteaza la utilizarea tehnologiei si la obiectivele pe care le are legat de aceasta.
Ca sa fiu sincera, nu cred ca exista un model universal valabil care sa spuna ca utilizarea peste 3 ore a ecranelor, pentru un adolescent de 13 ani este limita maxima sau minima pana la care dezvoltarea creierului va fi iremediabil afectata.
Dar putem afirma cu siguranta ca aparitia unor semnale mici de avertizare ar trebui sa ne ridice semne de intrebare, pentru noi, parintii sau ingrijitorii primari,” a precizat Mihaela Radoi, psihoterapeut Policlinica Enayati Medical City
Acestea sunt cresterile in greutate, tulburarile de memorie, de atentie sau concentrare, aplatizare emotionala sau modificarea posturii, si aparitia a ceea ce se numeste „text neck” sau „boala telefonului” sau „cocoasa telefonului”. Tradus in comportamente ar putea sa fie: renuntarea de la mai participa fata in fata la jocurile de echipa cu prietenii, distantarea de grupurile vechi de prieteni si neinlocuirea lor cu altele noi, contact fata in fata redus cu colegii sau prietenii in weekenduri sau vacante scolare, scaderea performantelor scolare, agresivitate verbala si fizica si asa mai departe.
Solutii si remedii
Ce soluții sau remedii sunt pentru a crește beneficiile utilizării tehnologiei și a diminua riscurile folosirii acesteia în exces:
Psihologul a enumerat cateva idei care pot fi abordate general si anume:
Sa stabilim niste limite clare de timp in care copiii pot avea acces la ecrane si la internet. Si vreau sa spun prin asta ca accesul la internet nu este un drept ci, este o recompensa la care poate avea acces prin negociere de tip win-win cu parintele sau ingrijitorul primar.
Sa supraveghem continutul la care au acces copiii prin intemediul internetului, sa monitorizam constant continutul si sa vedem daca el este adecvat varstei lor. (exista aplicatii de control parental, de exemplu)
Sa investim in educatia digitala a copiilor nostri, in alfabetizarea lor digitala, iar prima data, sa ne pregatim noi sa raspundem la intrebari clare:
- Au copii nostri abilitatile sociale, emotionale si etice sa foloseasca chibzuit dispozitivele electronice?
- Stiu ei sa-si gestioneze reputatia virtuala,
- Stiu ei sa se conecteze si deconecteze de la dispozitivele pe care le folosesc,
- Stiu sa-si faca prieteni in online si sa mentina relatii sanatoase si sigure?
- Stiu copiii nostri sa-si protejeze intimitatea si datele personale? Si asa mai departe. Abia cand raspunsurile sunt DA, la aceste intrebari putem sa negociem cu ei si consumul de tehnologie.
- Sa invitam constant in natura, in aer liber si sa organizam activitati in afara spatiului virtual unde se pot intalni cu familia extinsa, prietenii, colegii, cu oameni noi.
Când este nevoie de consiliere psihologică a copiilor
Consilierea psihologica ar putea sa fie necesara atunci cand copiii prezinta simptome specifice care pot fi asociate cu un consum excesiv de tehnologie.
- Anxietate,
- Depresie,
- Izolare sociala,
- Modificari de comportament sau
- Tulburari de alimentatie.
Ideal este focusul pe preventie dar, si atunci cand observam anumite semnale ingrijoratoare ne putem adresa cu incredere unui specialist!