Sari la conținut

Sfaturi de la dermatologi despre loţiunile de plajă: Nu le folosiţi mai mult de un an şi alegeţi-le pe cele speciale dacă aveţi pielea sensibilă!

woman applying sunscreen at the beach

Folosirea cremelor de fotoprotecţie reprezintă un „must have” al sezonului cald însă atunci când nu le folosim corect, riscul de a dezvolta cancer de piele creşte considerabil din cauza expunerii la razele ultraviolete.

Crema protectoare nu trebuie folosită doar atunci când ne expunem la soare în scopul bronzării ci şi atunci când petrecem tot mai mult timp în aer liber chiar şi în zilele înnorate

Loţiunea protectoare trebuie să aibă specificat ” spectru larg „-protecţie împotriva UVA şi UVB !
Există 2 tipuri :cele chimice -pătrund prin piele şi au un spectru mai îngust de absorbţie al razelor solare şi cele minerale , sunt cele mai eficiente şi conţin de obicei zinc şi dioxid de titan) rămânând la suprafaţa pielii.

,,Din compoziţia cremelor chimice evitaţi retinyl palmitate şi oxybenzone! Oxybenzone se recomandă să nu se aplice la copiii mici sau pe suprafeţe mari din cauza riscului de penetrare şi toxicitate” este sfatul medicului dermatolog Oana Clătici.

Care este diferenţa dintre SPF 15 şi SPF 50?

SPF reprezintă factorul de protecţie la acţiunea razelor UVB, iar numărul care însoţeşte SPF măsoara practic timpul necesar apariţiei arsurii solare dacă se foloseşte crema sau nu! ( ex: pentru SPF 15, va dura de 15 ori mai mult timp până la apariţia arsurii decât dacă nu am aplica crema )! În niciun caz nu vă protejaţi triplu dacă folositi SPF 50 faţă de SPF 15!
În ceea ce priveşte blocarea ( absorbţia ) razelor UVB, SPF15 absoarbe 94% din radiaţii, SPF 30 absoarbe 97% din radiaţii iar SPF 50 absoarbe 97% din radiaţii! Iată că în ceea ce priveşte absorbţia UVB, diferenţa este foarte mică , de doar 4% între SPF 15 şi SPF 50!

,,Pentru copii a apărut crema de fotoprotecţie cu tentă colorată- albastră.E o metodă distractivă pentru copii şi liniştitoare pentru părinţi prin care ne asigurăm că am aplicat crema peste tot! Tenta colorată dispare rapid dar copilul va fi cu siguranţă mai cooperant pe plajă”, a mai adăugat medicul.

Există şi creme speciale destinate persoanelor cu alergii şi piele sensibilă sau rozacee, pentru cele care au hiperpigmentaţii, acnee , precum şi diferite forme de prezentare!

Vom alege în primele zile de expunere la soare, crema cu SPF 50 , iar după câteva zile putem utiliza şi SPF mai mic.

Este foarte importantă aplicarea corectă: cu 20 de minute înainte de expunerea la soare şi reînnoirea ei după 2-3 ore. Aplicând o cantitate mică pe o porţiune prea mare de corp scade nivelul de protecţie!

De asemeni expunerea la soare între orele 10-16 si purtati haine care să acopere cât mai mare parte a corpului. Nu uitaţi nici ochelarii de soare!

 Nu folosiţi loţiunile de plajă mai mult de un an!

Cele mai multe creme de plajă au un termen de utilizare de până la 12 luni de la data de cumpărare, perioadă la sfârşitul căreia producătorii nu mai oferă garanţie pentru abilitatea loţiunilor de a bloca razele ultraviolete.

Loţiunile de plajă îşi pierd abilitatea de a bloca razele ultraviolete după un an, aşadar este recomandat să înlocuim produsele în fiecare vară

Dacă verificaţi eticheta loţiunilor de plajă, cele mai multe dintre ele sunt marcate cu recomandarea producătorului de a fi folosite pentru numai 12 luni de la achiziţie. Eficienţa se va deteriora considerabil după această perioadă, iar ingredientele active îşi vor pierde puterea şi rişti să rămâi cu foarte puţină sau zero protecţie împotriva razelor ultraviolete dăunătoare.”

,,Nu folosiţi cremele de fotoprotecţie mai mulţi ani la rând, chiar dacă mai sunt în termen. Acestea îşi pierd abilitatea de a bloca razele ultraviolete după un an, aşadar este recomandat să înlocuim produsele în fiecare vară. Dacă verificaţi eticheta loţiunilor de plajă, cele mai multe dintre ele sunt marcate cu recomandarea producătorului de a fi folosite pentru numai 12 luni de la achiziţie. Eficienţa se va deteriora considerabil după această perioadă, iar ingredientele active îşi vor pierde puterea şi riscaţi să rămâneţi cu foarte puţină sau zero protecţie împotriva razelor ultraviolete dăunătoare”, explică dr. Oana Clătici.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel