Sfaturi care îți pot salva viața: Ce să faci în caz de intoxicație acută, dar când îți curge sânge din nas?
Atunci când te afli într-o situație extremă, cei mai mulți oamenii se panichează pentru că nu știu ce să facă. Iată câteva trucuri elementare care te vor ajuta să ieși din cele mai neașteptate situații.
9 trucuri pe care trebuie să le știi dacă ești în PERICOL
Un sfat pentru amatorii de petreceri și senzații tari: Dacă tu sau cineva din prietenii tăi aveți nevoie de asistență medicală urgentă, fii sincer cu medicii și spune-le din start ce substanțe (alcool, țigări, droguri) ați consumat.
Rușinea sau frica te poate costa viața. Oare reputația valorează mai mult? De altfel, substanțele oricum vor fi găsite în sânge, mai devreme sau mai târziu.
2. Ce să faci dacă te-ai înecat cu mâncare?
Dacă simți că te îneci, nu aștepta până te faci vânăt! Mulți oameni mor din cauza timidității și jenei sau pentru că aleargă la toaletă ca să-și curețe gâtul în loc să cheme după ajutor. Dar e mai bine să tragi rușinea decât să mori, nu-i așa? Sparge o farfurie, flutură din mâini. Fă tot posibilul ca să atragi atenția și oamenii o să-ți sară în ajutor, notează eustiu.com.
3. Ce să faci când îți curge sânge din nas?
Stai în poziție verticală și apleacă-te ușor în față, nu invers, cum ne-au învățat alții în mod eronat. Astfel vei reduce presiunea sanguină și nu vei înghiți sânge și secreții nazale, ce pot provoca vomă. Apasă nările pentru a comprima zona cu hemoragie, folosind degetul mare și cel arătător.
Dacă hemoragia nazală nu încetează, nu ezita să ceri de la orice trecătoare un tampon, care absoarbe lichidul și apăsa zona unde are loc sângerarea. Nu-i nimic rușinos aici. La prima vedere, sângerările nazale sunt un fenomen obișnuit, dar acestea trebuie oprite la timp.
4. Ce faci dacă îți amorțește fața?
Dacă ai simptomele unui accident vascular cerebral (zâmbet distorsionat, un braț lăsat în jos, amorțeală a feței, dificultăți de vorbire, tulburări de vedere), apelează urgent la medic. Fiecare secundă contează, literalmente.
5. Ce să faci dacă uleiul a luat foc în tigaie?
Nu intra în panică și nu te grăbi să stingi focul cu apă. Apa va înteți flăcările, iar stropii încinși pot cădea pe piele, pe haine sau pe draperii și poți să o pățești rău de tot. Focul e aproape inofensiv în tigaie. Prin urmare, nu flutura cu tigaia și nu alerga spre chiuvetă.
Nu încerca să-l stingi cu bicarbonat. Contrar aparențelor, bicarbonatul de sodiu nu calmează focul, ci amplifică intensitatea lui. Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să acoperi tigaia cu un capac de metal. În lipsa oxigenului focul se va stinge cât ai zice pește.
6. Cum să scapi dintr-o mașină care se scufundă?
Încearcă să deschizi geamul lateral și să ieși din mașină până a te scufunda sub apă. Dacă geamul nu se deschide, sparge-l cu piciorul, cu stingătorul, cu centura de siguranță. Sub apă, va fi aproape imposibil să-l spargi.
Dacă nu ți-a reușit acest lucru, așteaptă ca apa să umple interiorul. Inspiră adânc chiar înainte ca apa să atingă tavanul mașinii și încearcă să deschizi ușa sau să spargi fereastra. Va fi mai ușor, deoarece presiunea din interiorul autoturismului se va echilibra cu cea din exterior.
7. Ce să faci dacă ești atacat în ascensor?
Încearcă să ajungi la panoul de comandă și să apeși pe cât mai multe butoane. Astfel vei dezorienta inamicul. Liftul va începe să se miște haotic și crește probabilitatea să se oprească la un etaj unde sunt alte persoane sau să atragă atenția cuiva.
8. Ce să faci dacă în casa ta a pătruns un hoț?
Evită confruntarea directă și nu-ți pune viața în pericol pentru bunuri materiale. Nu știi de ce e în stare omul care a pătruns în casa ta. Mai bine ascunde-te și cheamă poliția. Dacă intrusul te-a observat și se îndreaptă în direcția ta – fugi la bucătărie. Acolo vei avea un avantaj evident – tu știi unde stau cuțitele, iar tâlharul nu.
9. Ce faci dacă ai fost rănit cu un obiect ascuțit?
Dacă ai fost lovit cu un obiect ascuțit, nici într-un caz nu scoate obiectul din rană. Decât dacă e vorba de o așchie, un cui sau un ciob care a străpuns ușor pielea. Dar dacă rana este gravă, fiind cauzată de un cuțit, o bară metalică sau un harpon – lasă extragerea pe mâna profesioniștilor. Paradoxal, dar arma care te-a rănit, te menține în viață, încetinind hemoragia.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…