Din cuprinsul articolului
Masa de Paște, o provocare! Doctorul Zilei îți spune tot ce trebuie să faci pentru a avea o sărbătoare reușită și pentru a evita o vizită la spital în zilele în care trebuie să te bucuri de Învierea Domnului!
Sărbătorile Pascale sunt o ocazie importantă, bogată în mese multe și copioase, porții mari și gazde care nu se pot refuza… și, bineînțeles, că toate acestea sunt stropite cu licori bahice și la ore târzii. În general, după Paște, „câștigul” ponderal este de 1 până la 3 kg, potrivit lector Dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție. Însă, aportul kilogramelor este cea mai mică problemă a sărbătorilor pascale!
Pancreatita acută, un pericol mortal
Renumitul nutriționist doctor Virgil Stroescu ne avertizează că excesul la masa de Paște ne poate aduce necazuri foarte mari! „Sărbătoarea pascală este, în primul rând, una religioasă, de aceea nu trebuie să ne gândim doar la mâncare și băutură și apoi să mai scăldăm totul în manele. Revenind la consumul de alimente, trebuie să fim foarte ponderați și să avem mare grijă la carnea de miel, care este extrem de bogată în acid uric și ne poate crea probleme, mai ales bolnavilor de gută, celor cu afecțiuni renale sau cardiace. Este și o carne foarte grasă, iar excesul duce la pancreatită acută, boală care are un procent letal de 50-70%. Adică poate fi chiar mortală, iar cine scapă poate avea probleme toată viața”, ne avertizează cunoscutul nutriționist! Specialistul ne sfătuiește să consumăm puțină carne, să facem pauze între felurile de mâncare și să nu consumăm dulce imediat după carne.
Drobul, ouăle și friptura, cu pauze mari între ele
„Carnea trebuie combinată cu multe verdețuri, mai ales carnea de miel, care stă foarte mult în stomac, aproximativ 4 ore, adică se digeră greu. Mai mult, trebuie evitat consumul, la aceeași masă, de drob, care în general este tot din miel, apoi friptură sau ouă! Câte puțin din fiecare, dar cu pauze între ele! În ceea ce privește alcoolul, acesta trebuie consumat cât mai puțin, prevenind astfel pancreatitele despre care vorbeam. În rest, bucurați-vă de sărbătoarea religioasă, faceți plimbări între mese și nu uitați! Mâncarea în exces se bagă în frigider, nu în stomac”, a explicat, pentru Doctorul Zilei, profesorul Virgil Stroescu.
Alcoolul crește activitatea sistemului nervos
„Două dintre cele mai consumate alimente din această perioadă, carnea și ouăle, furnizează o serie de nutrienți necesari bunei funcționări a organismului, însă trebuie asociate cu multe salate de legume de sezon, preparate în abur sau, cel mai indicat, crude. Apa proaspătă și fructele trebuie consumate între mesele bazate pe carne și ouă pentru a preveni constipația și pentru a ușura digestia și absorbția nutrienților. Este recomandată evitarea băuturilor carbogazoase dulci în timpul mesei și chiar după masă, pentru a limita balonarea. În ceea ce privește alcoolul, consumul acestuia necesită o atenție sporită întrucât acesta creează o serie de probleme: crește presiunea arteriala a sângelui, crește cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, crește activitatea sistemului nervos central și favorizează apariția tulburărilor gastro-intestinale”, explică dr. Lygia Alexandrescu.
Ce, cât și cum să bem la masă!
De Paște se consumă mari cantități de alcool sub diverse forme. Vinul este băutura sezonului și trebuie consumat cât mai natural, fără aditivi și, de asemenea, nu trebuie uitat că beneficiile sale scad odată cu creșterea cantității consumate. Trebuie evitate băuturile, făcute din alcool pur, precum vodca, și care prin metabolizare, se transformă în compuși toxici, deci trebuie monitorizată cu atenție cantitatea consumată. „Pentru a ține o evidență clară a consumului de alcool trebuie să se evite umplerea continuă a paharului neterminat”, a declarat dr. Lygia Alexandrescu, pentru Doctorul Zilei.
Specialista în nutriție Lygia Alexandrescu ne recomandă o strategie inteligentă pentru zilele în care mesele de Paște sunt interminabile! Iată planul alimentar pentru zilele de sărbătoare!
^ Divizarea meniului pe mese distanțate în timp la cel puțin o oră – trebuie dat stomacului un pic de timp să digere ce s-a consumat la masa anterioară înainte de a veni cu o altă „avalanșă” și astfel și riscul indigestiei va fi diminuat;
^ Alegerea unor gustări ușoare: bucăți de pui slab sau curcan, brânză nesărată, fructe de mare;
^ Atenție la mărimea porției – trebuie să se urmă- rească aromele și calitatea alimentelor și nu obținerea unui stomac plin;
^ Evitarea alimentelor grase și prăjite, precum și a sosurilor grele (chiar și în salate) și preferarea preparatelor pe bază de pui, curcan și pește și a legumelor și fructelor proaspete, bogate în fibre (cosumate disociat);
^ Limitarea alimentelor care favorizează indigestia: suc de portocale sau de roșii, condimentele în exces și, în general, alimentele acide;
^ Mestecarea suficientă a alimentelor combate de asemenea tulburările gastrointestinale;
^ Apa trebuie consumată în pauzele dintre feluri, în cantități mici și dese pentru a menține sistemul digestiv activ și pentru a evita deshidratarea (care încetinește metabolismul);
^ Evitarea băuturilor carbogazoase dulci în timpul mesei și chiar după masă, pentru a limita balonarea.
De unde este sigur să cumpărăm carnea de miel
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ne recomandă să cumpărăm produse alimentare numai din spații sau unități înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar. Așadar, iată cum recunoașteam carnea de miel comercializată corespunzător! În ceea ce privește carnea de miel care provine din unități autorizate sanitar veterinar, aceasta trebuie să fie ștampilată cu o marcă de sănă- tate de formă ovală, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm. Carnea de miel care se obține prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar – are aplicată o ștampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm! De asemenea, specialiștii ne recomandă să nu cumpărăm sub nicio formă produse alimentare din stradă sau de pe trotuare, așa cum se obișnuiește în foarte multe piețe din România sau din apropierea acestora!
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…