Din cuprinsul articolului
Sfatul medicilor, pentru o vaccinare mai puțin dureroasă. Un zâmbet e mai bun decât o față de poker.
Ar putea fi un zâmbet autentic cheia pentru a obține o vaccinare mai puțin dureroasă? Cercetătorii de la Universitatea din California, Irvine, spun că da. E vorba de acel zâmbet autentic, care ridică colțurile gurii și creează așa-numitele riduri laba gâștii în jurul ochilor. Acest zâmbet poate reduce durerea unei injecții cu ac cu până la 40%. Mai mult de atât, poate bloca un răspuns fiziologic stresant legat de ac prin scăderea ritmului cardiac, au spus cercetătorii.
În mod surprinzător, o grimasă a creat și aceleași răspunsuri. Dar o față de poker nu.
„Când se confruntă cu suferință sau plăcere, oamenii fac expresii faciale remarcabil de asemănătoare. Acestea implică activarea mușchilor ochilor, ridicarea obrajilor și dezgolirea dinților. Am constatat că aceste mișcări, spre deosebire de o expresie neutră, sunt benefice în reducerea disconfortului și a stresului”, a declarat cercetătorul Sarah Pressman, profesor de știință psihologică.
Aceasta este o știre pe care oamenii ar putea să o folosească imediat, deoarece lansarea unui vaccin anti-covid în două părți începe în această iarnă, potrivit webmd.com.
Sfatul medicilor: Un zâmbet e mai bun decât o față de poker
Studiul a inclus 231 de persoane. Acestea și-au raportat nivelurile de durere, emoție și suferință atunci când au fost injectate cu soluție salină folosind un ac de calibru 25, care este tipul utilizat în mod obișnuit cu un vaccin antigripal.
Participanții au fost rugați să exprime un zâmbet autentic, un zâmbet fals, o grimasă sau o expresie neutră. Cei care au menținut un zâmbet sau o grimasă au spus cercetătorilor că înțepătura a durut doar aproximativ jumătate din grupul neutru.
„Studiul demonstrează o metodă simplă, gratuită și semnificativă din punct de vedere clinic de a face injecția cu ac mai puțin îngrozitoare. Având în vedere numeroasele situații provocatoare de anxietate și durere care se găsesc în practica medicală, sperăm că o înțelegere a modului și a momentului în care zâmbetul și grimasa ajută vor încuraja strategii eficiente de reducere a durerii care duc la experiențe mai bune ale pacientului”, a explicat Pressman.