Din cuprinsul articolului
Fierul este un mineral esențial pentru organism. Acesta este implicat în alimentarea cu oxigen a întregului organism. În lipsa acestuia apare anemia, o afecțiune care poate fi însoțită de multe simptome neplăcute, precum slăbiciunea și oboseala excesivă.
Pentru a trata anemia este important să aducem un aport mai mare de fier în organism. Alimentația este un element esențial pentru a reuși acest lucru, însă suplimentele pot fi, de asemenea, recomandate de medic.
Alături de alimentație, se pare, modul de pregătire poate contribui la absorbția fierului în organism.
Metoda mai puțin cunoscută pentru ameliorarea anemiei
Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie o metodă eficientă pentru combaterea anemiei.
„Cum scăpăm de anemie?
Cu spanac, ar spune Popeye-marinarul. Eu zic cu tocăniță…gătită înăbușit. Metoda de gătit are impact pozitiv asupra conținutului de fier din alimente:
- Gătitul în mediu acid (pe bază de sos de roșii) și folosirea de oțet în salate cresc utilizarea fierului din mâncare; vitamina C din fructe și legume triplează cantitatea de fier absorbită din alimente.
- Prepararea alimentelor în vase din fontă sau fier îmbogățește substanțial conținutul de fier al produsului final: 100g sos de spaghete gătit în cratiță de inox conține 1 mg fier, în timp ce gătitul în cratița din fontă îi adaugă încă 10 mg fier.
Fierul nu este distrus de căldură, deci carnea preparată în sînge este la fel de bogată în fier ca și cea bine gătită. Contează ce bucată de carne alegem, cu cât este mai roșie și mai închisă la culoare, cu atât are mai mult fier. Pulpele de pui, de exemplu, au de 4 ori mai mult fier decât pieptul!”, dezvăluie nutriționist pe o rețea de socializare.