Categories: Expertul zilei

Sfat pentru întărirea sistemului imunitar. Medic: „Nu vitamina C”

Sfat pentru întărirea sistemului imunitar. Pentru a face față perioadelor de stres și de schimbare a anotimpurilor, medicii ne sfătuiesc să consumăm alimente bogate în vitamine, minerale și antioxidanți.

Sfat pentru întărirea sistemului imunitar. Medic: „Nu vitamina C”

Pentru cei ce nu știu, sistemul imunitar ne apara împotriva microorganismelor cauzatoare de afecțiuni. Dar doar atunci când agentul patogen gaseste o cale deschisă în organism germenii invadează organismul și creeaza probleme. Dar oare ce poți face pentru creșterea imunitații?

Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este o rețea extrem de complexă formată din sute de celule și proteine diferite, coordonate și interconectate, pe care cercetătorii încă o studiază pentru a o înțelege mai bine. Sistemul imunitar este funcțional încă de la naștere și continuă să se dezvolte devenind din ce în ce mai sofisticat pe măsură ce organismul vine în contact cu cât mai mulți germeni.

  • Rolurile sistemului imunitar sunt:
    „Atacă” germenii (bacterii, virusuri, paraziți sau fungi) care au pătruns în corp și îi elimina din organism.
  • Recunoaște și neutralizează anumite substanțe nocive din mediu
    Scanează și distruge celulele proprii din corp care au suferit modificări, că de exemplu, celulele canceroase.

Imunitatea înnăscută și cea dobândită

Răspunsul imun înnăscut este cel care face diferența dintre „prieten și dușman”, respectiv dintre o substanță proprie organismului și una străînă (pe care nu o recunoaște că aparțînând corpului, că de exemplu virusuri, bacterii, polen, etc.), pe care o consideră „inamic” și față de care se va „apară”.

Prin activarea acestui tip de răspuns, „invadatorul” este îndepărtat, iar ceea ce noi simțim sunt manifestările inflamației – de exemplu, în răceală comună, febra, durere, senzația de astenie, dureri musculare generalizate, respectiv în rinită alergică, mâncărime nazală, rinoree și strănut.

Mihaela Bilic a publicat pe un cont de socializare o serie de sfaturi folositoare pentru creșterea imunității și a rezistenței la boli.

Bilic: Suplimente cu vitamina C în doze mari

„Wasabi, ghimbir și condimente din belșug pentru creșterea rezistenței la boli. Coronavirus inclus. Dacă tot a pus panica riscului de îmbolnăvire stăpânire pe noi, nu pierdeți din vedere că cel mai bun lucru la care puteți apela pentru creșterea imunității este vitamina C. Și culmea nu vitamina C din alimente (e insuficientă), ci suplimente cu vitamina C în doze mari (1 g/zi timp de 1-3 luni). Efectul ei miraculos este incontestabil și nu există niciun risc de supradozaj”, afirmă medicul.

Condimentele și rădăcinile medicinale

„Cât despre alimentație, nu uitați să includeți în meniu toate produsele picante. Condimentele și rădăcinile medicinale care vă pun sângele în mișcare și au efect vasodilatator. Hrean, wasabi, ghimbir, dar și turmeric, cardamon, piper etc. Tot ce încălzește și activează corpul, ne ferește și de boli”, a mai spus Mihaela Bilic.

Pe lângă alimentație, beți multă apă, dormiți, faceți mișcare și țineți stresul sub control.

Este esențial să beți apă

  • Hidratarea. Un consum suficient de apă poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism și poate menține tractul respirator liber. În perioadele de răceală, producția de mucus crește pentru a lupta împotriva infecției. De aceea, este esențial să beți apă pentru a păstra mucusul subțire, lucru care poate facilita eliminarea acestuia din organism, fie prin tuse, fie prin secrețiile nazale.
  • Faceți tot posibilul să aveți parte de un somn odihnitor. Citokinele sunt proteine care sunt eliberate în timpul somnului și joacă un rol important în capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Tulburările de somn sunt destul de răspândite la nivel mondial, mulți oameni confruntându-se cu apnee în somn, o tulburare care apare atunci când pereții gâtului se unesc în timpul somnului și blochează căile respiratorii.
  • Faceți mișcare în mod constant. Exercițiile fizice ușoare efectuate în mod regulat sunt excelente atât pentru sistemul imunitar, cât și pentru sănătatea mintală. Exercițiile fizice stimulează fluxul sangvin, lucru care facilitează circulația globulelor albe din sânge în tot organismul. Celulele albe ale sângelui sunt o componentă vitală a sistemului imunitar și reprezintă practic prima linie de apărare a organismului. Globulele albe (sau leucocitele) călătoresc prin sânge și țesuturi cu intenția de a căuta invadatori străini, cum ar fi fungi, paraziți, virusuri și bacterii.
  • Țineți stresul sub control. Psihologii susțin că sănătatea poate fi afectată de starea de spirit. Drept urmare, pentru ca organismul să lupte împotriva germenilor este esențial să țineți sub control stresul, în special stresul pe termen lung. Dacă vă simțiți deprimați sau treceți printr-o perioadă mai grea din punct de vedere psihic, puteți lua legătura cu un psiholog.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: