Sari la conținut

Sfat de sănătate! Reguli stricte pentru a reduce accidentul vascular cerebral

avc
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Preventie AVC

Accidentul vascular cerebral. AVC-ul reprezintă o urgență medicală. Tratamentul imediat este crucial. Interventia timpurie poate reduce afectarea cerebrală și poate preveni alte complicații. Cu ajutorul tratamentului adecvat, poate fi prevenita totodată și dizabilitatea care s-ar putea instala în urma unui AVC.

Consecințele periculoase ale inactivității prelungite la oameni sunt cunoscute pe scară largă. Prea mult stat pe scaun duce la un risc crescut de boli de inima, diabet de tip 2 și alte boli cronice, inclusiv depresie. Pentru a compensa efectele secundare severe ale unui stil de viață sedentar, medicii recomandă adulților să efectueze cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice moderate până la viguroase pe săptămână.

Cu toate acestea, un nou studiu de la Universitatea de Stat din San Diego, publicat în JAMA Network Open, a constatat că efectuarea de activități zilnice de intensitate mai ușoară, cum ar fi treburile casnice, poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral.

„Activitatea fizică de intensitate ușoară poate include aspirarea, măturarea podelei, spălarea mașinii, plimbarea liberă sau stretchingul”, a spus Steven Hooker, decan al Colegiului de Sănătate și Servicii Umane din SDSU și cercetător principal al studiului de cohortă.

„Am observat că atât activitatea fizică, cât și sedentarismul au influențat în mod independent riscul de accident vascular cerebral. Cercetările noastre demonstrează că strategiile de prevenire a accidentului vascular cerebral ar trebui să se concentreze pe ambele.

Incidența accidentelor vasculare cerebrale


Hooker și colegii săi de cercetare au măsurat atât timpul în care participanții au fost sedentari, cât și durata și intensitatea activității fizice la 7.600 de adulți cu vârsta de 45 de ani și peste și apoi au comparat datele cu incidența accidentelor vasculare cerebrale la participanți în ultimii șapte ani.
Ei au descoperit că cei care au fost sedentari timp de 13 ore sau mai mult pe zi au avut un risc cu 44% mai mare de a face un accident vascular cerebral.

„Descoperirile sunt mai puternice deoarece activitatea și comportamentele sedentare au fost măsurate cu un accelerometru, oferind date substanțial mai precise decât studiile anterioare care se bazau pe măsuri auto-raportate”, a spus Hooker, fost coordonator al Proiectului.

Sfatul specialiștilor: 10.0000 de pași pe zi

Participanții la studiu purtau un accelerometru montat pe șold, un detector de mișcare sensibil care înregistra cu exactitate activitatea fizică și durata stării de șezut și inactivitate.

Chiar dacă smartphone-urile și ceasurile inteligente încearcă cu curaj să-i motiveze pe americani să se miște mai mult, un procent șocant de adulți nu fac suficient mișcare. CDC raportează că doar 23% dintre adulții din SUA îndeplinesc recomandările săptămânale pentru activități aerobe și de întărire musculară.

Dacă 10.0000 de pași pe zi sau închiderea unui inel de exercițiu de pe ceas par a fi inaccesibil, Hooker a spus că a te ridica și a face chiar și zece minute de activitate fizică ușoară până la moderată de câteva ori pe parcursul zilei este o strategie eficientă în a reduce probabilitatea de a avea un accident vascular cerebral.

„Pentru sănătatea generală a inimii și a creierului, mișcă-te mai mult în capacitatea ta și stai mai puțin”, a spus Hooker.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel