Din cuprinsul articolului
Dr. Bilic spune cum să îți pregătești organismul pentru sezonul rece. Este la îndemâna oricui.
Nu trebuie să dăm buzna la farmacie pentru a ne umple sertarul cu medicamente pentru răceală și gripă. Medicii vin cu recomandări noi pentru sezonul rece.
Nutritionistul Mihaela Bilic ne spunem cum sa facem fata racelii si gripei. Ar trebui ca fiecare dintre noi să introducem în alimentatie fructe si legume bogate in vitamina C, dar si a suplimentelor care pot asigura necesarul de vitamina C, importanta pentru imunitate.ca sa ne intarim rezistenta organismului.
“Din punct de vedere al alimentatiei, putem face lucruri pentru sanatatea noastra. Vitamina C e aliatul nostru. Un gram pe zi poate nu doar sa previna boala, ci si sa diminueze simptomele bolii. De data aceasta, as recomanda vitamina C sub forma de suplimente. Ca sa luam din legume si fructe, ar trebui sa mancam 3-4 kilograme pe zi,” atrage atenția Mihaela Bilic.
Leac pentru gripă și răceală: Se recomandă condimentele
“Din punct de vedere al mancarii, as recomanda condimentele, ingrediente de tip usturoi, ardeiul iute, care are efectul extraordinar la nivelul ochilor si nasului, fluidifica secretiile si, chiar daca ne curge nasul mai mult, el reuseste sa elimine inflamatia. Un element care vine din Asia, tot mai la moda, e ghimbirul. Recomand proaspat ras sau infuzie. Sunt condimentele care ne ajuta eficient,” mai spus nutritionistul.
Febra, un fenomen natural al organismului
Din punct de vedere al medicamentelor, tot ce inseamna produse antiinflamatoare pot ameliora. Cand raceala are manifestari suplimentare, adica migrena, tuse, trebuie sa mergem la doctor, afirma medicul, potrivit noutati.info.
“Din punct de vedere al medicamentelor, tot ce inseamna produse antiinflamatoare, tip paracetamol, pot ameliora. Cand raceala are manifestari suplimentare, adica migrena, tuse, trebuie sa mergem la doctor, pentru ca s-ar putea sa fie o gripa mai grava, care nu se trateaza la domiciliu.
Zinc, un alt mineral care creste imunitatea
Febra, in prima faza, e un fenomen natural al organismului. Prin cresterea temperaturii, omoara microbii. Din aceasta cauza febra si transpiratiile sunt prima bariera de protectie a org.
Nu trebuie sa ne speriem. Din punct de vedere al suplimentelor, vitamina C poate fi in produse alaturi de zinc. Este un alt mineral care creste imunitatea,” explică Mihaela Bilic.
Cum iti programezi organismul pentru sezonul rece? “Imunitatea „locuieste” la nivelul tubului digestiv. In colon sunt populatiile de bacterii care ne asigura imunitatea. Un organism de 60 de kilograme, are 2 kilograme de bacterii vii. De echilibrul lor depinde sanatatea noastra si n-ar fi rau sa le hranim. Trebuiesc hranite cu produse de tip probiotic, care inseamna orice fel de aliment fermentat, lactate, muraturi, avem bacterii vii. Sau amidonul care hraneste aceste bacterii”, a mai spus specialistul.
Sfat de la dr. Bilic: NU renunța la făinoase în sezonul rece
„Din pacate, foarte multa lume renunta la produse fainoase pe criteriul de silueta. Insa, acesti colocatari de care tine imunitatea trebuie hraniti, asa ca nu eliminati din alimentatie cartoful, banana. Amidonul face foarte bine la nivelul intestinului. Vitamina C, inainte de sezonul rece, 1 gram pe zi, 3 luni, poate creste imunitatea pana la 20%,” a mai spus nutritionistul.