Categories: Ştiri sănătate

Sfârșitul țigărilor aromate. Au fost interzise! Uniunea Europeană a decis

Vești proaste pentru fumătorii care preferă țigările aromate. Curtea de Justiție a UE a confirmat interzicerea pe etape a țigărilor aromate în Uniune. Până pe 20 mai 2020, mentolatele nu vor mai exista.

Fumătorii de țigări mentolate, vanilate sau cu alte arome vor fi nevoiți să treacă la altfel de țigări, ori chiar să se lase de acest obicei.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat miercuri, 30 ianuarie, interzicerea progresivă a țigărilor aromate în Uniune, stipulată în Directiva Europeană antitabac adoptată în 2014, relatează AFP, citată de hotnews.ro.

Din 2014 se tot vorbește oficial despre interzicerea treptată a țigărilor aromate, iar la noi președintele Klaus Iohannis a promulgat de la sfârșitul anului 2016 legea care prevede interzicerea acestor produse din 2019.

”Interzicerea pe etape, la nivelul UE, a țigărilor aromate și a tutunului aromat de rulat a fost validată” arată Curtea în decizia sa, care a argumentat că această interdicție nu încalcă libera circulație a bunurilor.

Producătorii trebuie să fabrice pachetele de țigări conform noilor reguli, iar țigările mentolate, care sunt preferate în special de femei, vor mai putea fi comercializate până în 2019. Legea prevede și schimbarea aspectului pachetului de țigări. Acesta va avea o imagine grafică pe 65% din suprafață pachetului, aceste imagini vor fi pe ambele fețe, că să nu mai fie posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. De asemenea, aceste imagini trebuie schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo, în așa fel încât oamenii să nu se mai obișnuiască cu imaginile și să fie surprinși de alte imagini.

Produsele cu aromă al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii UE reprezintă 3% sau mai mult într-o anumită categorie de produse vor fi interzise treptat, iar din 20 mai 2020 trebuie să dispară.

Totodată, va fi interzisă punerea pe piaţă a tuturor produselor din tutun care conţin aditivi speciali, precum vitamine, cafeină, taurina şi creează astfel impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru aceasta, dar şi a celor care conţin arome în capsule, filtru sau în alte caracteristici tehnice.

Recent Posts

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Capital. Ce premiu a obținut

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…

7 minute ago

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

27 de minute ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

57 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

o oră ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

2 ore ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

2 ore ago

Citeste si: