Din cuprinsul articolului
Sfântul Ștefan, 2022: rugăciune pentru cei cu probleme de sănătate și cei nedreptățiți. Ce NU trebuie să faci în această zi, sub nicio formă.
În această zi este cinstit Sfântul Ștefan, cel care a acceptat să își dea viața pentru credință, fiind omorât cu pietre.
A treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie,creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Ștefan, unul dintre apostolii care au predicat cuvânul Evangheliei și au ținut slujbe, alături de ceilalți 6 apostoli: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă şi Nicolae.
Datorită harului şi înţelepciunii de care se învrednicise şi a semnelor şi minunilor cu care îşi însoţea propovăduirea, a stârnit ura evreilor, care l-au adus la judecată în faţa sinedriului, acuzându-l că huleşte Legea şi pe Moise.
Sfântul Apostol Ştefan le-a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos şi că El este Mântuitorul cel aşteptat şi prezis de proroci, mustrându-i totodată pentru împietrirea inimii şi lipsa lor de credinţă.
Fiind condamnat la moarte, Sfântul întâi Mucenic Ştefan a fost scos din cetate şi ucis cu pietre, după obiceiul vechilor evrei, devenind astfel primul martir creştin şi mărturisitor al lui Hristos.
Înainte să moară Sfântul Ștefan a dat dovadă de iertare și a rostit rugăciunea: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.
Este bine ca persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate să aducă în casele lor icoane cu Sfântul Ștefan, sfințite pe data de 27 decembrie. Totodată, creștinii obișnuiesc să dea în dar o astfel de icoană, pentru a scăpa de neazuri.
Tradiția populară spune că de Sfântul Ștefan ar fi bine să ne împăcăm cu toți cei care ne-au greșit de-a lungul anului și să lăsăm de-o parte micile neînțelegeri.
„Sfinte mare mucenice al lui Hristos Ştefane, cel ce ai preaslăvit pe Dumnezeu în trupul tău de mucenic, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinşi de ispite şi de nevoi, ci te roagă Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea aceasta şi să depărteze de la noi pe tot vrăjmaşul pornit asupra noastră, pentru păcatele noastre.
Roagă-te pentru noi, sfinte al lui Dumnezeu, cu aceeaşi căldură cu care te-ai rugat pentru ucigaşii tăi! Roagă-te să depărteze de la noi tot păcatul, ispita, necredinţa, necazul, boala şi mustrarea Lui cea dreaptă şi să ne apere pe noi, poporul Său.
Ca prin rugăciunile tale fiind mântuiţi, să lăudăm nespusa bunătate a lui Dumnezeu în vecii vecilor. Amin!”
În a treia zi de Crăciun, credincioșii știu că este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și că sunt unele lucruri care sunt complet interzise.
Pentru că este o sărbătoare importantă, marcată cu cruce roșie, în a treia zi de Crăciun sunt interzise orice fel de treburi în gospodărie. Astfel, femeile nu au voie să spele rufe, să calce, să coasă sau să facă alte treburi care au legătură cu îngrijirea locuinței.
Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi.
Se spune că toți cei care muncesc în a treia zi de Crăciun vor avea parte de ghinion și vor atrage paguba, astfel că în anul ce vine pot suferi pierderi financiare uriașe.
Există o superstiție care spune că oamenii nu au voie să se certe cu cei din jur în a treia zi de Crăciun.
În această zi, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere care poartă numele mucenicului Ştefan.
Creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de mult timp cu persoane orgolioase este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.
Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt bine-venite în această zi.
În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, uns cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…