Din cuprinsul articolului
Pe 10 februarie, creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe cel mai bătrân mucenic, Sfântul Haralambie, marele făcător de minuni și izgonitorul bolilor infecțioase.
Se crede că sfântul îi apără pe creștini de boli, mai ales de ciumă. Sărbătoarea este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră.
Cine este Sfântul Mucenic Haralambie, considerat ocrotitorul bolnavilor
Sfântul Haralambie s-a născut în anul 89 d.Hr., în Magnesia, Turcia, și și-a pierdut viața în anul 202, fiind persecutat de guvernatorul din perioada respectivă, deoarece nu dorea să se închine idolilor.
Pentru că avea 113 de ani, tiranul Lucian a crezut că Haralambie nu va face față chinurilor și va renunța la credința creștină, doar că sfântul a suportat tot, chiar și jupuirea de viu, dar nu a renunțat la iubirea față de Hristos.
Când a aflat împăratul prin ce a trecut Haralambie, a poruncit ca acesta să fie adus în Antiohia. Aici a trecut prin și mai multe chinuri. Soldații i-au legat barba în jurul gâtului și l-au târât pe drumuri, i-au înfipt un piron de fier în trup, i-au ars fața, iar trupul i l-au jupuit de viu, potrivit crestinortodox.ro.
În ciuda tuturor acestor cazne la care a fost supus, Sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos. La cererea împăratului Sever, Sfântul Haralambie a înfăptuit mai multe minuni. A vindecat cu bărbat care de 35 de ani era chinuit de un duh necurat și a înviat un tânăr. Văzând minunile săvârșite de Haralambie, fiica împăratului, Galina, s-a convertit la creștinism.
Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis și sfântul a văzut pe Hristos și pe îngerii săi. Sfântul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaștele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame și de boli. După ce Iisus Hristos i-a promis că-i va îndeplini această dorință, sufletul lui Haralambie s-a ridicat la ceruri. Sfântul a murit înainte de a fi executat.
Tradiții și superstiții pe 10 februarie
- În această zi, în unele biserici, preoții țin slujbe și se face agheasmă. Cei care beau această agheasmă au credința că se vor vindeca de orice boală.
- De asemenea, această apă sfințită se mai folosește și pentru stropirea vitelor din gospodărie și a livezilor.
- Creștinii ortodocși, pe 10 februarie, merg la biserică cu colivă și colaci, care sunt sfințiți de preoți, iar mai apoi sunt dați de pomană.
- De Sfântul Haralambie se fac pomeniri pentru persoanele care au încetat din viață în condiții grele.
- În unele zone ale țării există obiceiul ca, femeile să împletească un colăcel care, după ce este copt, este rupt în patru și aruncat în cele 4 puncte cardinale, pentru a alunga duhurile rele departe de casă.
- De asemenea, se spune că dacă în ziua în care se sărbătorește Sfântul Mucenic Haralambie plouă, atunci primăvara va fi una rece.
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Haralambie
„Mare este taina aceasta, Doamne, că m-ai învrednicit a vedea înfricoşata Ta slavă. Doamne, de-Ţi place Ţie, mă rog să dai slavă numelui Tău, ca oriunde se vor pune moaştele mele şi se va cinsti pomenirea mea, să nu fie foamete în locul acela sau aer stricăcios, care să piardă rodurile.
Ci să fie mai ales în locurile acelea pace şi sănătate trupească, mântuire sufletească şi îndestulare de grâu şi vin, cum şi înmulţire de dobitoace, pentru trebuinţa oamenilor.
Doamne, Tu ştii că oamenii sunt trup şi sânge, iartă-le lor păcatele şi le dă îmbelşugare din rodurile pământului, ca, cu îndestulare, pentru osteneala lor, să se sature şi să se îndulcească, preamărindu-Te pe Tine, Dumnezeul lor, Dătătorul tuturor bunătăţilor; iar roua ce se pogoară de la Tine, să le fie tămăduire. O! Doamne Dumnezeul meu, varsă peste tot darul Tău şi îi izbăveşte de boala ciumei”.