Sfântul Luca, ocrotitorul bolnavilor, este cinstit de ortodocși pe 11 iunie. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat in anul 2013 inscrierea Sfantului Luca al Crimeei in calendarul Bisericii noastre, cu ziua de pomenire 11 iunie.
Părticele din cinstitele sale moaște sunt prezente in Bucuresti la paraclisul Institutului National de Endocrinologie „C.I. Parhon’, la Biserica Serban-Voda si la capela Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca.
Sfantul Luca al Crimeei l-a slujit pe aproapele sau in calitate de doctor-chirurg, savant in medicina, profesor universitar, arhiepiscop si predicator de renume. S-a nascut in data de 27 aprilie 1877 si a trecut la cele vesnice in ziua de 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaste, izvoratoare de bun miros si tamaduitoare, se afla in orasul Sinferopol, din Crimeea, potrivit crestinortodox.ro.
In pofida terorii regimului bolsevic, el a refuzat in mod categoric sa faca operatii fara a avea in sala icoana Maicii Domnului. Pentru dragostea si credinta lui in Iisus Hristos, el a patimit mult in temnitele comuniste. Cunoscand suferinta si rautatea de care este capabil omul inrobit de diavol, el nu a incetat sa marturiseasca si sa ne lase, ca testament, cuvintele: „Am iubit patimirea, fiindca minunat curateste sufletul.”
Insuflat de mila si dragoste pentru semenii sai, Valentin a ales medicina, care, la inceput, nu l-a atras suficient. A studiat la Facultatea de Medicina din Kiev, pe care a absolvit-o in anul 1903. El a manifestat un interes deosebit pentru anatomie, iar mai ales pentru formele oaselor. Asa a ajuns la pasiunea pentru chirurgia topografica.
Despre cei aflati in necazuri si suferinta, zicea: „Niciodata nu vor afla mangaiere in necazuri cei ce n-o cauta unde trebuie. Unde sa cautam mangaiere in necazuri? Despre aceasta Sfantul Proroc David spune: De la Domnul e mantuirea mea (Psalm 61, 1). Fericiti cei ce afla mangaiere adanca in rugaciunea fierbinte, care tasneste din inima, in impartasirea duhovniceasca cu Dumnezeu!”
Cum era firesc, in scurt timp a devenit un medic foarte cautat. A descoperit metoda anesteziei locale, care a inlocuit anestezia generala. La acea vreme, anestezia generala era vazuta chiar mai periculoasa decat operatia. Vestea despre el s-a raspandit cu un fulger in toata Rusia.
In cabinet si in sala de operatie, sfantul pastra la loc de mare cinste cate o icoana a Maicii Domnului. Cand o comisie de revizie a hotarat ca icoanele sa fie indepartate, caci spitalul este al Statului, iar nu al Bisericii, doctorul-chirurg Valentin a refuzat sa mai opereze.
După moartea soției, a pătimit în pribegie și în închisoare. După exil și condamnări, i-au fost recunoscute meritele medicale, într-un final.
Inconjurat de poporul dreptcredincios, Sfantul Luca a fost numit arhiepiscop de Simferopol si Crimeea. Predicile lui au fost ascultate de toate categoriile sociale si intelectuale. Nu s-a temut niciodata a condamna pe fata atitudinea regimului ateu.
In ultimii ani ai vietii, Sfantul Ierarh Luca si-a pierdut desavarsit vederea. Atunci, el a zis: „Cel ce si-a inchinat viata Domnului nu poate fi niciodata orb, fiindca Dumnezeu ii da lumina la fel cu cea de pe Tabor.”
Sfantul Luca al Crimeii a trecut la cele vesnice in ziua de 11 iunie 1961. El a fost canonizat in noiembrie 1995, de catre Biserica Ortodoxa din Ucraina, si in 25 mai 1996, de catre Biserica Ortodoxa din Rusia.
Cinstitele sale Moaste au fost dezgropate in ziua de 17 martie 1996, in prezenta a patruzeci de mii de credinciosi. Raspandeau o mireasma negraita, iar inima sa a fost gasita neputrezita. Dupa trei zile, ele au fost mutate in Biserica Sfinta Treime, din Simferopot, Ucraina, unde se afla si astazi. Sfintenia sa se arata si astazi, prin darul facerii de minuni.
Cele din urma cuvinte ale Sfantului Luca al Crimeii: „Copiii mei, cu mare staruinta va indemn, inarmati-va cu pavaza data de la Dumnezeu, ca sa va puteti pazi de uneltirile diavolului. Nici nu va inchipuiti ce viclean este. Nu trebuie sa luptam cu oamenii, ci cu stapaniile si puterile, adica cu duhurile rele. Aveti grija! Diavolului nu-i este de folos sa gandeasca si sa simta cineva ca ii sta aproape. Un vrajmas ascuns si necunoscut e mai primejdios decat unul vazut. O, cat de mare si de groaznica e oastea dracilor! Fara de numar este hoarda lor intunecata! Neschimbata, neobosita, zi si noapte cautand a ne face sa cadem pe noi, toti cei ce credem in numele lui Hristos, sa ne ademeneasca pe calea necredintei, a vicleniei si a necuviintei. Acesti vrajmasi nevazuti ai lui Dumnezeu au ca singur rost, zi si noapte, nimicirea noastra. Insa nu va temeti, luati putere din numele lui Iisus!”
Rugaciune catre Sfantul Luca al Crimeei
Sfinte Ierarh marturisitor, invatatorule al adevarului si doctore fara de arginti Luca, tie plecam genunchii sufletului si ai trupului si cazand la cinstitele si tamaduitoarele tale moaste pe tine te rugam precum fiii pe tatal lor: auzi-ne pe noi, pacatosii, cinstite parinte, si du rugaciunea noastra la Milostivul si Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai inaintea Lui dimpreuna cu sfintii toti.
Credem ca ne iubesti cu aceeasi dragoste cu care ai iubit pe fratii tai cand vietuiai in aceasta lume. Mestesugul doctorilor stapanind, in multe randuri cu ajutorul harului suferintele celor bolnavi ai vindecat, iar dupa cinstita ta adormire, Stapanul tuturor a aratat moastele tale izvor de tamaduire: ca felurite neputinte se vindeca si putere se daruieste celor ce cu evlavie le saruta si cer dumnezeiasca ta mijlocire. Pentru aceasta, ne rugam cu caldura tie, care ai primit harul tamaduirilor: pe fratele nostru (numele) cel bolnav si cumplit inviforat de suferinta cerceteaza-l si vindeca-l de neputinta ce-l stapaneste. Cu totul cinstite si preasfinte Parinte Luca, nadejde a celor bolnavi, care zac in patul durerii, nu uita de fratele nostru (numele) si daruieste-i vindecare, iar noua tuturor cele spre bucurie, ca si noi dimpreuna cu tine sa slavim pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, O Dumnezeire si O imparatie, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!
Sursă foto: crestinortodox.ro
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…