Din cuprinsul articolului
Sfântul Ilie Cleopa. Luni, 2 decembrie, se împlinesc 26 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Cuvios Cleopa de la Sihăstria, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în ședința de lucru din 11-12 iulie.
Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Cleopa de la Sihăstria va avea loc anul viitor.
Cine a fost Ilie Cleopa
Cuviosul Cleopa de la Sihăstria s-a născut în data de 10 aprilie 1912, în comuna Sulița, județul Botoșani, în familia lui Alexandru și Ana Ilie, primind la botez numele Constantin. Provenea dintr-o familie cu 10 copii, dintre care cinci, alături de mama lor, aveau să aleagă viața monahală.
În copilărie, după o boală gravă, a fost închinat Maicii Domnului la icoana făcătoare de minuni de la Schitul Cozancea, în semn de recunoștință pentru vindecare.
În anul 1929, la doar 17 ani, Constantin a intrat în obștea Schitului Sihăstria, aflată sub îndrumarea egumenului Ioanichie Moroi. A fost tuns în monahism opt ani mai târziu, în 1937, primind numele Cleopa.
În 1942, a fost numit egumen al Schitului Sihăstria. În 1947, Schitul Sihăstria a fost ridicat la rang de mănăstire, iar Cuviosul Cleopa a fost hirotesit arhimandrit. Ulerior, între anii 1949 și 1956, a fost stareț al Mănăstirii Slatina, având sub ascultare alte șapte mănăstiri și schituri.
În timpul regimului comunist, s-a retras de mai multe ori în pustie, dedicându-se rugăciunii și scrisului. După 1964, s-a întors la Mănăstirea Sihăstria, unde a continuat să slujească până la sfârșitul vieții.
Potrivit basilica.ro, în data de 6 august 1987, Cuviosul Cleopa a devenit nașul de călugărie al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci teologul Daniel Ilie.
Cuviosul Cleopa s-a mutat la Domnul la 2 decembrie 1998 și a fost înmormântat la Mănăstirea Sihăstria.
Părintele Cleopa, rugăciune în 13 cuvinte de mare putere
Părintele Cleopa ne învață rugăciunea în 13 cuvinte, adresată îngerului păzitor pe care fiecare credincios l-a primit atunci când a fost botezat.
Îngerul pe care îl avem de la Sfântul Botez are mare putere. De aceea, când vă rugați acasă, după ce ați terminat rugăciunile, să faceți și câteva închinăciuni la îngerul pe care-l aveți de la Botez și să ziceți așa:
„Sfinte îngere, păzitorul vieții mele, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru mine, păcătosul (păcătoasa)!”
Se spune că citită zilnic, rugăciunea poate aduce minuni în viața celui care crede în asta.
„Pentru că acest înger, nu numai că ne pazește acum, dar el ne păzește și în vremea morții, el călătorește cu noi prin vămile văzduhului, până la 40 de zile, și îl avem de la dumnezeiescul Botez mare ocrotitor. Dacă nu ar fi el, diavolul ar face cu noi ce ar vrea”, obișnuia să spună părintele Cleopa, potrivit ortodoxia.me.
Rugăciune către sfântul înger păzitor
Sfinte ingere, cel ce stai inaintea patimasului meu suflet si al vietii mele celei ticaloase, nu ma lasa pe mine, pacatosul, nici nu te departa de mine pentru neinfranarea mea. Nu da loc diavolului celui viclean, ca sa-mi stapaneasca cu silnicie acest trup muritor.
Intareste mana mea cea slaba si neputincioasa si ma indrepteaza la calea mantuirii. Asa, sfinte ingere al lui Dumnezeu, pazitorul si acoperitorul sufletului si al trupului meu celui ticalos, iarta-mi toate cu cate te-am mahnit in toate zilele vietii mele si orice am gresit in aceasta zi.
Acopera-ma in aceasta noapte si ma pazeste de toata ispita celui potrivnic, ca sa nu manii cu nici un pacat pe Dumnezeu; si te roaga pentru mine catre Domnul, ca sa ma intareasca intru frica Sa si vrednic sa ma arate pe mine, robul Sau, bunatatii Sale. Amin.