Din cuprinsul articolului
Sfânta Maria Magdalena este pomenită în calendarul ortodox la 22 iulie, ca fiind o mironosiță (femeie care a adus mir la mormântul lui Iisus) și o apostolă, adică o trimisă a lui Hristos pentru a vesti Evanghelia.
Este una dintre cele mai cunoscute și mai controversate figuri din Noul Testament.
În ziua de 22 iulie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena, considerată ocrotitoarea femeilor creştine, a gospodăriilor şi a familiei. În această zi, este bine să i te rogi acestei sfinte pentru binele familiei tale.
Cine a fost Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena
Numele ei provine de la localitatea Magdala, situată pe malul lacului Ghenizaret, în Galileea. Aici s-a născut și a trăit până când a întâlnit pe Iisus, care a vindecat-o de șapte demoni, după cum relatează Evanghelistul Luca (8:2). De atunci, ea a devenit o urmăritoare fidelă a Mântuitorului, împreună cu alte femei care îi slujeau din averile lor, potrivit crestinortodox.ro.
Maria Magdalena a participat la răstignirea Mântuitorului și a fost prima persoană care a aflat de la un înger că Iisus a înviat.
Sfânta Maria Magdalena este menționată în toate cele patru Evanghelii canonice, dar și în unele texte apocrife (care nu fac parte din canonul biblic). Ea este prezentă la momente cruciale din viața lui Iisus, cum ar fi:
- Patima și răstignirea lui Iisus pe cruce (Matei 27:55-56; Marcu 15:40-41; Luca 23:49; Ioan 19:25)
- Cumpărarea și pregătirea miresmelor pentru ungerea trupului lui Iisus (Matei 27:57-61; Marcu 15:42-47; Luca 23:50-56)
- Mergerea la mormântul lui Iisus în dimineața Învierii și descoperirea pietrei rulate (Matei 28:1-10; Marcu 16:1-8; Luca 24:1-12; Ioan 20:1-18)
- Întâlnirea cu Iisus cel înviat și vestirea celorlalți ucenici (Matei 28:9-10; Marcu 16:9-11; Ioan 20:11-18)
Din aceste relatări reiese că Sfânta Maria Magdalena a fost prima martoră oculară a Învierii lui Hristos și prima care a anunțat această veste minunată apostolilor. De aceea, ea este numită „apostol al apostolilor” sau „apostola apostolorum” în tradiția creștină.
Maria Magdalena a propovăduit învăţătura Mântuitorului și în Roma, unde l-ar fi convertit pe împăratul Tiberiu. Ajunge și în Efes, unde îl ajută pe Sfântul Ioan Evanghelistul să vestească Evanghelia.
Se pare că a fost îngropată în peștera în care şi-au dormit somnul de sute de ani Cei Șapte Tineri, pomeniți de Biserica pe 4 august. Racla cu mâna stânga a Sfintei Maria Magdalena se află la Mănăstirea athonită „Simonos Petra“.
Rostește această rugăciune specială astăzi
O, Sfântă Mironosiţă, întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena! Tu, cu căldura dragostei tale pentru Hristos Dumnezeu, ai călcat sub picioare măiestriile cele rele ale vrăjmaşului şi L-ai aflat pe Hristos, Mărgăritarul cel fără de preţ, şi ai dobândit Împărăţia cerurilor.
Pentru aceasta cădem către tine şi cu suflet umilit şi cu inima înfrântă strigăm ţie noi, nevrednicii: Caută dintru înălţimea cerului spre noi, cei ce suntem în luptă cu ispitele păcatelor; vezi cu cât de multe păcate şi nevoi vrăjmaşul în toată ziua ne împiedică, căutând pieirea noastră. Slăvită şi întru tot lăudată ucenică a lui Hristos Maria Magdalena, roagă-L pe Cel iubit de tine, Cel ce şi El pe tine te-a iubit, pe Hristos Dumnezeu, ca să ne dăruiască lăsarea greşelilor noastre celor multe, să ne întărească cu darul Său, cu trezvie şi vitejeşte să umblăm pe calea sfintelor Lui porunci şi să ne facă pe noi lăcaş binemirositor al Sfântului Duh, ca aşa, în pace, neruşinaţi să sfârşim viaţa noastră cea cu multe osteneli pe pământ şi să ne sălăşluim în lăcaşurile raiului ceresc cele luminate şi fericite, unde cu toţi sfinţii totdeauna cu bucurie preamăreşti Treimea cea de o fiinţă, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh. Amin.
Ce nu este bine să faci de sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena
Sfânta Maria Magdalena este un exemplu de credință, iubire și devotament față de Hristos. Ea ne învață să ne apropiem de Dumnezeu cu inima curată și să îi mărturisim pe El în fața lumii. De aceea, de sărbătoarea ei, nu este bine să facem următoarele lucruri:
- Să ne îndepărtăm de rugăciune și de participarea la slujbele bisericești. Rugăciunea este modul prin care ne comunicăm cu Dumnezeu și îi cerem ajutorul și iertarea. Slujbele bisericești sunt momente de comuniune cu Hristos și cu ceilalți credincioși. Sfânta Maria Magdalena s-a rugat neîncetat și a fost mereu alături de Iisus și de Biserica Sa.
- Să judecăm sau să bârfim pe ceilalți. Sfânta Maria Magdalena a fost adesea judecată sau confundată cu alte femei păcătoase din Evanghelii, cum ar fi femeia adulteră sau femeia care a uns cu mir pe Iisus. Ea a suferit mult din cauza acestor acuzații nedrepte și a fost nevoită să își apere reputația și credibilitatea. Noi trebuie să fim mai înțelegători și mai milostivi cu semenii noștri, știind că toți suntem păcătoși și avem nevoie de iertare.
- Să ne lăsăm conduși de patimi sau de demoni. Sfânta Maria Magdalena a fost eliberată de șapte demoni de către Iisus, ceea ce înseamnă că a fost vindecată de toate patimile care o chinuiau. Ea a renunțat la tot ce o lega de lume și a urmat pe Hristos cu toată ființa ei. Noi trebuie să ne luptăm cu ispitele care ne asaltează și să ne curățim sufletul prin spovedanie și împărtășanie.
Obiceiuri și tradiții de sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena
Sfânta Maria Magdalena este considerată ocrotitoarea grădinilor și a florilor, pentru că se spune că ea a fost prima care a văzut floarea numită „lacrima Maicii Domnului”, care a crescut din lacrimile Fecioarei Maria la picioarele crucii. De aceea, în unele zone din țară, oamenii obișnuiesc să aducă flori la biserică pentru a fi sfințite și apoi le pun în grădini sau în case pentru a le feri de rele.
De asemenea, Sfânta Maria Magdalena este invocată pentru vindecarea bolilor mintale sau a celor cauzate de demoni. Se spune că cei care suferă de astfel de afecțiuni trebuie să bea apă sfințită sau să se spele cu ea pe cap, pe ochi și pe gură. De asemenea, se recomandă să se citească acatistul sau paraclisul Sfintei Maria Magdalena sau să se aprindă o lumânare în cinstea ei.
În unele locuri, există obiceiul ca femeile care poartă numele Sfintei Maria Magdalena să împartă pomeni celor săraci sau să facă milostenie pentru sufletele celor adormiți. Astfel, ele își arată recunoștința față de sfânta lor ocrotitoare și își câștigă binecuvântarea lui Dumnezeu.