Din cuprinsul articolului
Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox, celebrată pe 8 noiembrie. Acest sobor este dedicat cinstirii și recunoașterii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, care sunt considerați ființe angelice de rang înalt și sunt menționați în numeroase pasaje din Biblie.
Sfântul Arhanghel Mihail este adesea asociat cu rolul de apărător și luptător împotriva forțelor răului și este cunoscut pentru cucerirea lui Lucifer (Diavolului) în războiul din ceruri. El este considerat protectorul Bisericii și al creștinilor și este adesea înfățișat cu o sabie și o cântare, simboluri ale biruinței și judecății.
Sfântul Arhanghel Gavriil este cunoscut pentru misiunea sa de a aduce mesaje divine, inclusiv vestea nașterii lui Iisus Hristos Fecioarei Maria și vestea nașterii lui Ioan Botezătorul Elisabetei. El este asociat cu misiuni angelice de comunicare și cu vestirea planurilor lui Dumnezeu oamenilor.
Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este un moment de recunoaștere și cinstire a acestor doi arhangheli și de închinare la Dumnezeu. Mulți credincioși consideră această sărbătoare ca o ocazie de a se ruga pentru protecție și îndrumare divină în viața lor de zi cu zi. De asemenea, este o ocazie pentru a reflecta asupra importanței îngerilor în credința creștină și în lucrarea lor în lumea noastră spirituală.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil
În această zi, se pot observa diverse tradiții, obiceiuri și superstiții, care adaugă farmec și semnificație acestei date speciale. În mediul rural, în special în rândul ciobanilor și a celor care se ocupă de oi, se desfășoară un ritual numit „turta arieților”.
Acest obicei implică prepararea unei turtițe din mălai, care este apoi aruncată în mijlocul turmei de oi în data de 8 noiembrie. Superstiția spune că rezultatul acestui gest are semnificații importante: dacă turta cade cu fața în sus, se crede că oile vor făta în primăvară, în schimb, dacă pică cu fața în jos, se spune că turma va fi sterpă și nu va aduce pe lume niciun miel.
De-a lungul acestei zile, oamenii aprind o lumânare în memoria celor vii, oferindu-le astfel o lumină călăuzitoare pe parcursul călătoriei lor în viață. Totodată, această lumânare are și o semnificație pentru cei care au trecut în lumea de dincolo, ajutându-i să-și găsească calea către lumea de dincolo.
Sfântul Mihail, sărbătorit în această zi, este considerat un ocrotitor al celor bolnavi și un călăuzitor al sufletelor celor decedați. Se spune că el îi veghează pe cei care au părăsit această lume și îi conduce către rai.
În cadrul slujbei religioase de Sf. Mihail și Gavril, preoții implică credincioșii într-un act simbolic. După încheierea slujbei, preotul își așază hainele preoțești peste umerii credincioșilor, iar această practică este considerată a avea puteri vindecătoare asupra acestora, ajutându-i să se protejeze de boli și necazuri.
Cea mai puternică rugăciune către Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil
“Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi între îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamului omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului diavol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu credință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Biserici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți.
Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult gresiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune.
Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește totdeauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.
O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face.
Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!“, este rugăciunea făcătoare de minuni, care trebuie rostită miercuri, 8 noiembrie, către Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil.