Din cuprinsul articolului
Un studiu realizat de Coaliția România Sănătoasă a relevat cum se raportează românii la sezonul gripei și răcelii, în contextul pandemic actual. Iată de ce se tem românii de sezonul rece și de ce această criză pandemică este asociată cu reticența oamenilor față de sistemul sanitar!
Conform unui studiu realizat de Coaliția România Sănătoasă, șapte din zece români se tem anul acesta de sezonul gripei și răcelii. Acest lucru este cauzat de reținerea oamenilor de a intra în îngrijirea unităților medicale, spitalizarea fiind percepută de cei mai mulți dintre ei ca o principală amenințare.
Potrivit cercetării, unul din doi români consideră că pandemia COVID-19 i-a afectat puternic sau foarte puternic stilul de viață, iar peste 70% dintre ei sunt de părere că sezonul de răceală și gripă vine cu mai multe pericole decât în mod obișnuit, arată un studiu realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă.
Majoritatea respondenților se tem mai mult de spitalizare (69,46%) decât de infectarea cu noul coronavirus (SARS-CoV 2) și consecințele COVID-19 (49,7%). Aproximativ 29% se tem de lipsa posibilității de asistență medicală, iar în jur de 22% dintre ei, de măsurile restrictive care împiedică desfășurarea vieții de zi cu zi.
Cum procedează românii, atunci când au nevoie de ajutor medical?
Medicii de familie și infecționiștii sunt considerați a avea cel mai important rol în informare pentru peste jumătate dintre cei chestionați, în timp ce unul din trei români consideră că acest rol revine Ministerului Sănătății. Când vine vorba despre informațiile cu privire la tratarea răcelilor și gripei în context pandemic, peste 80% dintre români au cea mai mare încredere în medici.
„Ne bucură faptul că românii au încredere în medici și în recomandările lor, lucru absolut esential pentru a trece cu bine prin sezonul virozelor, în context pandemic. Le recomandăm în continuare un tratament simptomatic și o urmărire atentă a evoluției bolii, precum și contactarea medicului de familie, ori de câte ori este nevoie.” a declarat Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie.
Există și motive de optimism, 30% dintre persoanele chestionate sunt de părere că viața va redeveni la normal în următoarele 9-12 luni, iar aproape 20% dintre ei speră că acest lucru se va întâmpla chiar mai repede de atât, în următoarele patru-opt luni.