Fie că vorbim de o măsea ce trebuie scoasă sau de o simplă plombă, oricare dintre noi simțim un gol în stomac atunci când trebuie să mergem la un control stomatologic
Nicolae Oprea
Dar cine ar fi crezut că bărbaților le este teamă de dentist mai rău decât femeilor? Ei bine, medicul dentist Georgios Nakis ne explică de ce se întâmplă acest fenomen și cum reacționează vitejii masculi în cabinetul de stomatologie!
Intră în cabinet ca la „decapitare”
„Prima experiență a unui bărbat cu medicul stomatolog reprezintă un adevărat chin. De obicei, intră în cabinet speriat și crispat, de parcă ar urma o decapitare, însă, lucrurile se schimbă pe parcurs, văzând că medicul lucrează cu grijă și atenție. Oferind încredere, transformarea atitudinii este vizibil schimbată în bine chiar de la următoarea ședință. A doua întrevedere devine mult mai relaxată, iar pacientul se interesează de planul de tratament și existența durerii pe perioada acestuia”, explică medicul Georgios Nakis.
Motivele puerile invocate de masculi pentru „chiulul” de la dentist!
Culmea este că atunci când vor să „fenteze” vizita la stomatolog, bărbații reacționează precum cei mici când vor să chiulească de la școală. „De obicei, bărbații amână programarea invocând diverse motive: <<îmi pare rău, dar nu mai pot ajunge la timp!>>, <>, <<șeful mă reține peste program la muncă>>, <>, <> și multe alte pretexte de acest gen”, mai explică medicul stomatolog.
Au impresia că doctorițele sunt mai miloase
Având experiențe neplăcute în trecut, foarte mulți bărbați evită controlul periodic la medicul stomatolog și atunci când decid să se prezinte la cabinet, preferă ca doctorul să fie de sex feminin, considerând că femeile sunt mai miloase, mai răbdătoare și sperând că acestea nu le pot provoca durere. Dacă, totuși, acest lucru se întâmplă, le este mai rușine să recunoască o senzație de durere „ca nu cumva caracteristicile de vitejie sa fie călcate în picioare”, potrivit specialistului în stomatologie.
Întâmplări hazlii în cabinet: „A zis «au» înainte să-l ating!”
„Un tânăr dornic să își transforme zâmbetul inestetic într-un zâmbet irezistibil a intrat în cabinet cu fața palidă, iar ochii parcă cereau îndurare. Am început procedura anestezierii zonei, unde trebuia sa fac extracțiile, explicându-i în prealabil că urma să doară foarte puțin, ca orice înțepătură, moment în care pacientul mi-a tras mâna ferm și a țipat <>! I-am explicat că gestul lui ar fi putut avea consecințe nu tocmai plăcute și că trebuie să stea liniștit. O altă situație amuzantă a fost când un pacient care prezenta carii la nivelul mai multor dinți s-a prezentat în cabinet pentru a le curăța și, în momentul în care am apăsat pedala și turbina a început să scoată sunetul specific, deja se pregătea de durere. I-am spus că nu are nici un motiv pentru care ar trebui să îl doară și am introdus turbina în cavitatea orală pregătindu-mă să încep. Fară însă să ating dintele, am început să turez turbina și reacția pacientului a fost fermă, după câteva secunde, mi-a spus că simte durere. După ce i-am explicat că nici mă- car nu l-am atins, a conștientizat că era doar sunetul cel care îl deranja și ulterior am continuat tratamentul fără nici un fel de probleme”, ne-a povestit Georgios Nakis.
Care este leacul împotriva fricii de stomatolog
Potrivit medicului Georgios Nakis, pentru a putea evita stările de frică ce se dezvoltă pe pacursul agravării anumitor afecțiuni dentare, este bine ca pacientul să se prezinte în cabinet regulat pentru controale încă de când observă anumite modificări ale gingiei ori ale smalțului. De altfel, acest comportament se practică și în cazul copiilor, care trebuie duși la stomatolog începând cu vârsta de 1 an și jumă- tate, pentru a ține sub observație dezvoltarea dinților, dar și pentru a-i acomoda cu medicul stomatolog.