Dacă până acum părerea generală era că sexul de împăcare este o activitate menită să detensioneze relaţiile dintre doi parteneri şi să elimine emoţiile negative, psihologii au o nouă teorie.
Efectele dragostei după ceartă sunt asemănătoare cu efectele pe care le are cocaina asupra creierului uman, spune psihologul american Seth Meyers, care susţine că practicanţii sexului de împăcare nu fac altceva decât să trăiască emoţii puternice, fără a rezolva problema de fond de la care a pornit conflictul.
„Gândiţi-vă: dacă ai parte de o partidă de sex nemaipomenită după o ceartă imensă, nu e logic să vrei să te cerţi din nou dacă recompensa e aşa de mare?”, se întreabă Seth Meyers.
De asemenea, Meyers crede că majoritatea persoanelor aleg să practice această activitate fiind cea mai simplă cale de a trece peste probleme, însă, fără a le rezolva.
Teoria este susţinută şi de psihologul şi psihoterapeutul român Keren Rosner, care vorbeşte despre o canalizare a atenţiei către jocul erotic în care partenerii sunt implicaţi, uitând de furia acumulată pe tot parcursul conflictului.
„Sexul de împăcare este o activitate plăcută pentru un cuplu tensionat datorită faptului că în timpul actului sexual se elimină stresul şi atmosfera devine relaxată. Însă, tot confortul obţinut după finalizarea activităţii sexuale nu este altceva decât o falsă impresie. De fapt, tensiunea se acumulează din nou şi tot ciclul se reia: tensiune, ceartă, sex”, punctează psihologul român.
Practicând constant sexul de împăcare nu se rezolvă nicio problemă, ci se adună una peste alta până în momentul în care nici sexul, nici discuţiile nu mai pot rezolva nimic, iar drumurile celor doi partneri se despart.
„Dacă majoritatea conflictelor se rezolvă cu sex, atunci cei doi parteneri implicaţi riscă să strângă sub haine foarte mult stres, probleme nerezolvate şi lucruri ce ar trebui discutate şi nu uitate în timpul unei partide de amor”, concluzionează psihologii. Problemele de fond ale unui cuplu nu se pot rezolva doar prin sex, susţin psihologii.