Sexul bebelușului este un subiect foarte delicat, încărcat cu emoții. Taberele sunt, de obicei, împărțite, băiatul lui tata, fata mamei. Deși în ultimul din ce de în ce mai mulți tătici își doresc fetițe, principalul aspect este tot timpul precizat: orice ar fi, să fie sănătos!
Am întrebat-o pe doamna doctor Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV când este perioada optimă în care putem afla sexul viitorului nostru copil, desigur în cazul în care ne și dorim asta.
Cea mai frecventa intrebare pe care cuplurile o pun la primele vizite este: “Cand aflam sexul bebelusului ?”. Bineinteles ca multi pacienti au diverse metode prin care prezic sexul : ovarul de pe care s-a produs ovulatia, ritmul batailor cardiace, forma burtii , metoda pendulului sau a săriipe cap etc…
Sexul, grupa sanguina, trasaturi de personalitate, culoarea parului si a ochilor sunt decise pe loc in momentul conceptiei!
Aparatul genital feminin este similar cu cel masculin până la sfârșitul săptămânii 11, iar diferențierea este evidentă abia după 14 săptămâni de sarcină.
Cele mai multe cupluri pot afla sexul viitorului bebeluș între săptămâna 16 și 18 cu ajutorul examinarii ecografice. Totusi si la aceasta exista posibilitatea ca medicul sa nu poata vizualiza corect organele genitale, din cauza poziției fătului.
În cazul cuplurilor care optează pentru testarea noninvaziva prenatala, aflarea sexului este posibilă începând cu săptămâna 10 de sarcină.
Există și teste invazive care se fac de obicei pentru depistarea malformațiilor cromozomiale ca Sindromul Down: Biopsia vilozităților coriale 10 -13 săptămâni sau amniocenteză 16 – 20 săptămâni, ce pot preciza și sexul bebelușului.
Indiferent de sexul bebelușului și dacă acesta coincide cu dorințele părinților, bucuria care apare odată cu nașterea și întâlnirea cu bebelușul este nemărginită… Așadar orice ar fi să fie sănătos!