Sevrajul este starea de „protest” a creierului, pe care o transmite întregului corp, și care este declanșată de faptul că nu primește substanța de care a devenit dependent.
Substanțele sau comportamentele adictive acţionează asupra „turnului de control” al unei persoane – creierul. De aceea, instalarea dependenţei determină o îmbolnăvire a creierului, în care persoana pierde abilitatea de a lua decizii legate de substanța respectivă și nu se poate opri din consum chiar dacă acest lucru îi face rău, potrivit specialiștilor de la preventis.ro.
Dependența de alcool sau tranchilizante produce cele mai periculoase simptome de sevraj fizic. Stoparea bruscă a consumului acestora poate duce la declanșarea unor efecte grave care pun în pericol chiar viața. Procesul de dezintoxicare supravegheat medical poate minimaliza simptomele de sevraj, reducând apariţia complicaţiilor. Unele dintre cele mai periculoase simptome ale sevrajului produs de dependența de alcool sau tranchilizante sunt:
Crize majore de epilepsie (convulsii)
Infarct (atacul de inimă)
AVC (atacul cerebral)
Halucinaţii
Delirium tremens (delir, halucinații, tremurături etc.)
Sevrajul produs în urma consumului de opiacee (cum ar fi heroina sau unele medicamente de somn) poate fi extrem de inconfortabil dar nu foarte periculos, exceptând cazurile în care au fost consumate și alte droguri.
Dr. Dan Roșca, medic psihiatru: „Un om la care sevrajul la alcool lucrează se poate trezi brutal. Cu halucinaţii uneori terifiante, animale fioroase care se reped la el să îl atace, să-l agreseze. Iese animalul din om, în toată puterea corpului său. Instruieşti echipa să fie atentă, să sesizeze eventuale semne, mici bâlbâieli, absenţe. Monitorizarea nocturnă e foarte importantă”, a declarat specialistul pentru stirileprotv.