Din cuprinsul articolului
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat anul acesta un buget record pentru serviciile stomatologice decontate, respectiv aproape 330 de milioane de lei, adică de patru ori mai mult decât în urmă cu 10 ani.
Cu toate acestea, medicii stomatologi susţin că lunar se pot deconta servicii în valoare de 9.000 de lei, în fiecare cabinet care are contract cu Casa de Sănătate.
Parte bună este că există anumite servicii stomatologice gratuite de anul acesta, însă nu mulţi ştiu de ele. În plus, potrivit statisticilor, jumătate dintre români nu îşi fac controale la dentist. În timp ce în ţara noastră sunt 0,3 consultaţii pe locuitor, medie europeană este de trei ori mai mare.
„Este foarte important să știm că dacă venim la controale periodice, putem preveni. După cum știm, cel mai important e să facem o carie atunci când este incipientă, să nu o lăsăm să se complice, să ajungă la camera pulpară, să facem tratamente de canal sau să pierdem dintele atunci când toate tratamentele sunt mult mai costisitoare.
Sumele de bani alocate de Casa de Asigurări de Sănătate sunt foarte mici. Dacă ne gândim, de exemplu, la extracție de dinte temporar la copil, cu anestezie, este de 20 RON, deci sumele sunt foarte mici.
O lucrare metaloceramică este de 170 lei, adică aproape nici costul laboratorului nu este acoperit de Casa de Asigurări de Sănătate.
Din acest punct de vedere, mulţi medici stomatologi nu reușesc să facă contracte cu Casa de Asigurări. Sunt 27.000 de cabinete stomatologice în toată țara și doar 3300 au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că sumele alocate foarte mici pentru orice intervenție de acest gen.
Dar partea bună este că detartrajele și periajele, care țin de prevenție, sunt decontate de anul acesta de Casa de Asigurări de Sănătate.
Este important să vorbim cu medicii și să începem un program de prevenție care este important să începem din școli, de când suntem mici, ca să nu ajungem la complicații”, a explicat medicul stomatolog Floriana Tudorache la Antena 3 CNN.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…